Επιλογή τρόπου καταγραφής της κατάστασης των μελισσιών που αντιπροσωπεύει τις ανάγκες σας

Με σωστά μαρκαρισμένες κυψέλες, μπορούμε γρήγορα να αποκτήσουμε μια επισκόπηση των απαραίτητων ενεργειών που έγιναν αλλά και αυτών που απαιτούνται στη συνέχεια, οργανώνοντας από τη μία το μελισσοκομείο και περιορίζοντας το χρόνο που απαιτείται από την άλλη.
Οι πληροφορίες που λαμβάνει ένας μελισσοκόμος κατά τη διάρκεια επιθεωρήσεων ρουτίνας ή κατά την αξιολόγηση παραγωγικότητας είναι ένα πολύτιμο εργαλείο για την παρακολούθηση της ανάπτυξης, της υγείας και της απόδοσης των μελισσών. Ωστόσο, είναι σημαντικό να καταγράψουμε τα ευρήματά μας. Ναι, με ένα ή δύο μελίσσια δεν αποτελεί πρόβλημα, μα πιο περίπλοκη κατάσταση προκύπτει όταν έχουμε πολλά. Σε μια τέτοια περίπτωση, είναι απαραίτητο να καταγράφονται διάφορα δεδομένα σχετικά με την υγεία και την παραγωγή τους. Με σωστά μαρκαρισμένες κυψέλες, μπορούμε γρήγορα να αποκτήσουμε μια επισκόπηση των απαραίτητων ενεργειών που έγιναν αλλά και αυτών που απαιτούνται στη συνέχεια, οργανώνοντας από τη μία το μελισσοκομείο και περιορίζοντας το χρόνο που απαιτείται από την άλλη.
Υποθετικά αν σε κάποιο μελίσσι βρέθηκαν βασιλικά κελιά στην τελευταία επιθεώρηση και κάνατε κάποιες ενέργειες, όπως να αφήσετε ένα μόνο ώριμο βασιλικό κελί. Πρέπει να γνωρίζετε εάν οι ενέργειές σας ήταν αποτελεσματικές και πότε να κάνετε την επόμενη επιθεώρηση. Δεν έχει νόημα να επιθεωρήσετε το συγκεκριμένο μελίσσι σε 7 ημέρες, αν ξέρετε ότι για να δείτε αποτέλεσμα απαιτούνται τουλάχιστον δύο εβδομάδες, ή ίσως χρειαστεί να καταστρέψετε τα κελιά αν ήταν σε αρχικό στάδιο μετά από 5 ημέρες. Επίσης τι εξοπλισμό είναι πιθανό να χρειαστείτε στην επόμενη επιθεώρηση (πατώματα, κηρήθρες, τροφές). Η παρακολούθηση του αριθμού των μελισσών, των μοτίβων του γόνου, των σταδίων γόνου, ο εντοπισμός και η παρακολούθηση παρασίτων και ασθενειών και η παραγωγή μελιού βοηθούν στον εντοπισμό τυχόν προβλημάτων υγείας στην κυψέλη. Παρατηρώντας και παρακολουθώντας την υγεία και την ανάπτυξη ενός μελισσιού, μπορείτε να εντοπίσετε πρώιμα σημάδια ασθενειών ή προσβολών από παράσιτα και να λάβετε διορθωτικά μέτρα πριν το πρόβλημα γίνει πολύ σοβαρό. Όσο περισσότερες κυψέλες έχετε, τόσο περισσότερο θα χρειαστεί να εργάζεστε συστηματικά για τον πλήρη έλεγχο της κατάστασης στην οποία βρίσκονται τα μελίσσια. Άρα ένας τρόπος καταγραφής δεδομένων που είναι επαρκής για τις ανάγκες σας είναι σημαντικός, αποφεύγοντας συστήματα που είναι πολύ περίπλοκα για απλές καταστάσεις ή συστήματα που είναι πολύ υποτυπώδη για περίπλοκες καταστάσεις. Η τήρηση αρχείων βοηθά ειδικά τους μελισσοκόμους να μάθουν από τις εμπειρίες τους. Καταγράφοντας την επιτυχία ή την αποτυχία διαφορετικών τεχνικών διαχείρισης κυψελών, μπορείτε να προσδιορίσετε τι λειτουργεί καλά και τι όχι. Αυτές οι πληροφορίες μπορούν να καθοδηγήσουν μελλοντικές αποφάσεις διαχείρισης, επιτρέποντάς τους να βελτιώνουν συνεχώς τις πρακτικές που χρησιμοποίησαν.
Υπάρχουν διάφοροι τύποι διαθέσιμων επιλογών τήρησης αρχείων και η επιλογή εξαρτάται από τις προτιμήσεις, τις ανάγκες, την εμπειρία του μελισσοκόμου. Ανεξάρτητα από την επιλεγμένη επιλογή, η αποτελεσματική τήρηση αρχείων είναι ζωτικής σημασίας για τη διαχείριση των κυψελών, την παρακολούθηση της απόδοσής τους και τη διασφάλιση της ποιότητας και ασφάλειας των προϊόντων τους.
Ακολουθούν μερικοί από τους πιο συνηθισμένους:
1. Ο παραδοσιακός και μη εξαιρετέος τρόπος μαρκαρίσματος με διάφορα σημάδια εξωτερικά της κυψέλης, όπου το κάθε σημάδι αντιπροσωπεύει και μία συγκεκριμένη κατάσταση ( πέτρα στο καπάκι, χόρτα στα κλείστρα, άνοιγμα ή περιορισμός της εισόδου κ.λ.π.). Δεν απαιτεί χρόνο, και ο μελισσοκόμος ανά πάσα στιγμή γνωρίζει την συνολική κατάσταση που επικρατεί στο μελισσοκομείο του. Περιορίζει το χρόνο επιθεώρησης γιατί με μία γρήγορη ματιά πριν το άνοιγμα γνωρίζει εκ των προτέρων τι αναμένει να δει και πως να το διαχειριστεί.
Εικ.1. Το άνοιγμα της εισόδου και αυτοσχέδια σημάδια αντιπροσωπεύουν κάποια συγκεκριμένη κατάσταση του μελισσιού.



2. Εφαρμογές για κινητά: Αυτή η μέθοδος είναι πιο βολική και προσβάσιμη από smartphone ή tablet ενώ βρίσκεστε στο χωράφι. Οι εφαρμογές για κινητά μπορεί να είναι δωρεάν ή επί πληρωμή και ορισμένες προσφέρουν ενσωμάτωση με άλλα εργαλεία, όπως παρακολούθηση καιρού, διαχείριση παρασίτων. Αυτή η μέθοδος είναι σχετικά φθηνή, απαιτεί ελάχιστη εκπαίδευση και είναι πιο φιλική προς το χρήστη από τα υπολογιστικά φύλλα. Ωστόσο, μπορεί να έχει περιορισμένες δυνατότητες, μπορεί να απαιτεί σταθερή σύνδεση στο Διαδίκτυο και, βεβαιωθείτε ότι μπορείτε να κάνετε λήψη όλων των αρχείων σας για να τα πάρετε μαζί σας.
3. Τήρηση αρχείων: Περιλαμβάνει τη διατήρηση αρχείων στο καπάκι κάθε κυψέλης με ή χωρίς χρήση χαρτιού. Η χειρωνακτική τήρηση αρχείων είναι η παραδοσιακή μέθοδος που χρησιμοποιούν πολλοί μελισσοκόμοι. Αυτή η μέθοδος είναι φθηνή, απαιτεί ελάχιστη εκπαίδευση και δεν απαιτεί εξειδικευμένο εξοπλισμό. Ωστόσο, είναι χρονοβόρα, επιρρεπής σε λάθη και μπορεί να είναι δύσκολο να διαβαστεί ή να ερμηνευτεί.
Εικ.2.


4. Υπολογιστικά φύλλα: Αυτός είναι ένας πιο οργανωμένος τρόπος διατήρησης αρχείων (σε σύγκριση με μη αυτόματο) και επιτρέπει στους μελισσοκόμους να αποθηκεύουν δεδομένα σε διαφορετικές καρτέλες, να ταξινομούν και να φιλτράρουν δεδομένα δημιουργώντας γραφήματα. Αυτή η μέθοδος είναι σχετικά φθηνή, απαιτεί κάποια εκπαίδευση (δοκιμάστε πρώτα το YouTube) και είναι προσβάσιμη από πολλές συσκευές. Ωστόσο, εξακολουθεί να απαιτεί χειροκίνητη εισαγωγή δεδομένων και μπορεί να είναι επιρρεπής σε σφάλματα.
