Informiranje čebelarjev o prisotnosti ameriške gnilobe na območju

Exchange
slovenia
15
0
Informiranje čebelarjev o prisotnosti ameriške gnilobe na območju


Informiranje čebelarjev o prisotnosti ameriške hude gnilobe (AHG) na določenem območju je ključnega pomena za preprečevanje širjenja te bolezni med čebeljimi družinami. Postopek informiranja poteka po točno določenih korakih.

Informiranje čebelarjev o prisotnosti ameriške hude gnilobe (AHG) na določenem območju je ključnega pomena za preprečevanje širjenja te bolezni med čebeljimi družinami. Postopek informiranja v Sloveniji poteka po točno določenih korakih.

1

Veterinarji NVI pri pregledu čebelje družine pri posameznem čebelarju postavijo sum na prisotnost AHG. Ob tem odvzamejo vzorec zalege za laboratorijsko testiranje.

V primeru, da je vzorec pozitiven se vzpostavi karantensko območje v radiju 3 km, okrog izvora bolezni.

V času karantene čebelarji ne smejo premeščati čebeljih družin. Ustavljen je promet s čebeljimi družinami kot tudi premiki čebeljih družin na pašo.

© Peter Kozmus

2

V času karantene veterinarji NVI pregledajo vse čebelje družine znotraj območja in po pravilni sanaciji vseh obolelih družin se karantena ukine.

Čebelarji so o karanteni obveščeni uradno z odločbo uradnega veterinarja.

3

Območja, ki se trenutno nahajajo v karanteni so javno vidna v GERK pregledovalniku.

© Peter Kozmus

4

Številna čebelarska društva se po vzpostavitvi karantene organizirajo, da pomagajo veterinarjem NVI pri usklajevanju pregledov, da so ti čim hitreje opravljeni in da se območje čim hitreje ponovno odpre.

Does the description correspond to the practice applied in your country?
15
0