Χρήση οξαλικού οξέος

Exchange
greece
2
0
Χρήση οξαλικού οξέος
Item
Colony, Nucleus
EU climatic area
Cold, Temperate, Sub-tropical
Colony status
Stable colony, Wintering preparation
Production line
All
Services
Not applicable
Evaluation
15 Detail

Η Χρήση του οξαλικού οξέος για την καταπολέμηση του βαρρόα γίνεται με διαφορετικούς τρόπους, ανάλογα με τη μελισσοκομική πρακτική, ύπαρξη γόνου αλλά και εποχή

Οξαλικο οξύ διένυδρο
χαρτοταινίες 40-45 εκ. μήκος, 3 εκ. πλάτος και 1-1,5 χιλιοστά πάχος.
Γλυκερίνη
Μυρμικικό οξύ
Ποτήρι ζέσεως μεγάλο (3 λίτρων )
θερμόμετρο
υδατόλουτρο
Ειδική συσκευή εξάχνωσης
Ζυγαριά ακριβείας
Σύριγγα 5 ml
1

ΟΞΑΛΙΚΟ ΟΞΥ με ενστάλαξη.
Η χρήση το διένυδρου ( COOH)2 2H2O οξαλικού οξέος έχει ως εξής: Σωστή εφαρμογή γίνεται όταν τα μελίσσια δεν έχουν καθόλου γόνο για να είμαστε αποτελεσματικοί. Η δόση σε περίοδο που τα μελίσσια δεν έχουν καθόλου ή τον ελάχιστο γόνο είναι 80 γρ. οξαλικού οξέος σε 1:1 δηλαδή σε ένα λίτρο νερό και ένα κιλό ζάχαρη. Αν χρησιμοποιήσουμε ζεστό νερό για τη διάλυση της ζάχαρης, αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει και στη συνέχεια ρίχνουμε το οξαλικό οξύ. Χρειάζεται καλό ανακάτεμα για να διαλυθεί. Από τη στιγμή που παρασκευάζουμε το διάλυμα πρέπει να το χρησιμοποιήσουμε άμεσα. Ότι περισσεύει δεν το αποθηκεύουμε αλλά το πετάμε. Μιλάμε αποκλειστικά για μια και μόνο εφαρμογή τη συγκεκριμένη περίοδο. Δεύτερη εφαρμογή με το ίδιο σκεύασμα απαγορεύεται. Η δοσολογία είναι 5 ml ανά πλαίσιο που πατάει το μελίσσι ανάμεσα στα κενά, επάνω δηλαδή στον πληθυσμό. Άρα αυτό που προέχει είναι να γίνει καλή εκτίμηση σε πόσα πλαίσια πατάει το μελίσσι. Σε περίοδο που τα μελίσσια έχουν γόνο προτίνονται 2 εφαρμογές ανά 12 ημέρες. Η δόση είναι 60 γρ. οξαλικού σε 1 λίτρο νερό και ½ ζάχαρη. Στη συνέχεια 5 ml ανά πλαίσιο. Σε θερμοκρασία μέχρι και 35 βαθμούς δεν υπάρχει πρόβλημα. Θα προτιμήσουμε φυσικά πρωινές η απογευματινές ώρες εφαρμογής. Η αποτελεσματικότητα φυσικά δεν μπορεί να είναι ανάλογη της περιόδου που τα μελίσσια δεν έχουν γόνο.

ΟΞΑΛΙΚΟ ΟΞΥ σε ταινίες γλυκερίνης.
α) 500 gr οξαλικό σε 1 λίτρο γλυκερίνη
β) 400 gr. οξαλικό+200 ml μυρμηκικό σε 1 κιλό γλυκερίνη
Οδηγίες για την Παρασκευή ταινιών Οξαλικού οξέος.
Είναι πολύ σημαντικό να γίνει σωστή επιλογή αγοράς οξαλικού οξέος. Στο εμπόριο κυκλοφορούν διάφορα, αμφιβόλου προέλευσης, ποιότητας και καθαρότητας. Είναι σημαντικό να αναζητήσουμε το διένυδρο οξαλικό οξύ, συσκευασμένο, να αναγράφεται ο χημικός τύπος COOH)2 2H2O και γιατί όχι συνοδευόμενο από αντίστοιχο πιστοποιητικό.
– Κόβουμε χαρτοταινίες 40-45 εκ. μήκος, 3 εκ. πλάτος και 1-1,5 χιλιοστά πάχος.
– Σε 1 κιλό γλυκερίνη βάζουμε 400 γρ. οξαλικό οξύ
– Θερμαίνουμε σε μπεν-μαρί τη γλυκερίνη (σε γυάλινο σκεύος) μέχρι τους 65 βαθμούς και στη συνέχεια ρίχνουμε το οξαλικό ανακατεύοντας μέχρι το διάλυμα να αποκτήσει διαυγές χρώμα.
– Το κατεβάζουμε από τη θέρμανση και το αφήνουμε να αποκτήσει θερμοκρασία περιβάλλοντος και στη συνέχεια αν θέλουμε να εφαρμόσουμε τη 2η προτεινόμενη δοσολογία ρίχνουμε το μυρμηκικό οξύ.
– Από 100-120 ταινίες εμποτίζονται ανάλογα με την επιλογή, (προσθήκη μυρμηκικού οξέος)
– Σε μελίσσι των δέκα πλαισίων τοποθετούμε 4 ταινίες (40-45 εκ.)
Χρόνος που απαιτείται για προετοιμασία του διαλύματος είναι γύρω στα 20 λεπτά. Σε κάθε δεκάρι μελίσσι τοποθετούμε 4 ταινίες max. Στα διώροφα μελίσσια οι ταινίες τοποθετούνται μοιρασμένες στην περιοχή του γόνου στον όροφο και στον εμβρυοθαλαμο. Χρησιμοποιούνται Άνοιξη, Καλοκαίρι, Φθινόπωρο. Σε περίοδο πλήρης ανάπτυξης για παράδειγμα την Άνοιξη με πολλά πλαίσια γόνου προτείνεται μία δεύτερη εφαρμογή μετά από 12 ημέρες για αύξηση του ποσοστού αποτελεσματικότητας που κυμαίνεται άνω του 90%. Μία εφαρμογή την περίοδο εκείνη θα προσφέρει στο μελίσσι μία ελάφρυνση η οποία δεν ξεπερνά το 60-65%. Όσο λιγότερος γόνος υπάρχει την περίοδο εφαρμογής τόσο η αποτελεσματικότητα αυξάνεται, ο λόγος που την περίοδο του καλοκαιριού απαιτείται μόνο μία εφαρμογή.

ΟΞΑΛΙΚΟ ΟΞΥ με εξάχνωση.
Μια άλλη εναλλακτική λύση είναι η εξάχνωση του κρυσταλλικού οξαλικού οξέος. Σε αυτή την περίπτωση, χρησιμοποιούνται ειδικές συσκευές εξάχνωσης. 2,5 γρ. ανά μελίσσι η μέγιστη δοσολογία. Θερμοκρασία 225 -230 βαθμούς κελσίου. Οι λεπτοί κρύσταλλοι (το νέφος) εισέρχονται στο εσωτερικό της κυψέλης, όπου «καταπολεμά» τα ακάρεα. Αυτή η μέθοδος μπορεί να είναι χρονοβόρα και επικίνδυνη για τους μελισσοκόμους, καθώς θα πρέπει να λαμβάνουν όλα τα μέτρα προστασίας. Από την άλλη, διάφορες μελέτες έχουν βρει τη μέθοδο της εξάχνωσης αρκετά αποτελεσματική και συνοδεύεται από χαμηλή θνησιμότητα μελισσών μετά τη θεραπεία. Προτείνονται δύο εφαρμογές ανά διάστημα 4-5 ημερών η μία από την άλλη με αποτελεσματικότητα πάνω από 95% σε μελίσσια χωρίς γόνο, ενώ σε περίοδο πλήρης ανάπτυξης με πολλά πλαίσια γόνο απαιτούνται 6 εφαρμογές ανά 4 ημέρες για να πετύχουμε μία ολοκληρωμένη καταπολέμηση με υψηλό ποσοστό θνησιμότητας των ακάρεων.

Για την παρασκευή των ταινιών:
Το οξαλικό θα πρέπει να θερμαίνεται όχι πάνω από 70 βαθμούς ,
Να προσθέτουμε το μυρμηκικό όταν το μείγμα είναι σε θερμοκρασία δωματίου

Στην ενστάλαξη:
Το οξαλικό θα πρέπει να έχει διαλυθεί πολύ καλά. Δεν γίνεται εφαρμογή κατά τη διάρκεια του Χειμώνα όταν επικρατούν χαμηλές θερμοκρασίες. 10-12 βαθμούς κελσίου η κατώτερη επιτρεπόμενη θερμοκρασία για εφαρμογή.
Η διάχυση και αποτελεσματικότητα αυξάνεται αν χρησιμοποιήσουμε το μισό υλικο για την κυψέλη μας και επαναλάβουμε με το άλλο μισό, αμέσως.

Στην εξάχνωση:
Αυστηρά μέτρα προστασίας για την υγεία μας που συνεπάγεται μάσκα full face με ειδικά φίλτρα και γάντια. Μετά από 6 εφαρμογές παρατηρείται μία μικρή καθυστέρηση στην ανάπτυξη του μελισσιού σε σχέση με το μάρτυρα καθώς και μικρός αριθμός αντικατάστασης βασιλισσών.

Rate this practice!
2
0

Leave a Comment

Leave a Question

Leave a Tip