Brug af thymol

Best practice
denmark
12
2
Brug af thymol


Thymol er en stærkt lugtende æterisk olie som udvindes blandt andet fra timianplanten. Virkningen af thymol minder om de organiske syrer, men bare langsommere.

Thymol anbefales til samme brug som ved sommerbehandlinger med myresyre, altså at der kun behandles efter sidste honninghøst. Anvendes bedst ved temperaturer mellem 15 og 25 grader

Thymol markedsføres i Danmark som produktet Apiguard der kommer i 50 gram klar-til-brug foliebakker. Hver bakke indeholder 15 gram thymol. Der skal bruges to foliebakker til behandling af en normal produktionsfamilie på ét magasin

Foliebakken åbnes og lægges på bærelisterne med åbningen opad. Sørg for at bierne har let adgang til foliebakken. Bakken ligger på i ca. 14 dage.

Afhængigt af bifamiliens størrelse og temperatur, så fordamper thymolen i løbet af 14 dage. Der lægges en ny bakke på efter 14 dage. Denne bakke ligger indtil thymolen er fordampet (det sker normalt i løbet af yderligere 2-4 uger).

Thymol virker relativt langsomt så det betyder, at det store midenedfald kommer forskudt i forhold til den meget hurtige effekt vi ser ved myresyre og oxalsyre. Forsøg har vist, at man med metoden får mellem 85- 95% af alle mider ned. Effekten afhænger af temperatur m.m.

Vær opmærksom på at thymol er meget kraftigt lugtende og der bør ikke høstes honning fra tavler der har været behandlet med thymol. Der er også voksklubber som ikke accepterer brug af thymol.

Thymol er ætsende og derfor skal man anvende de samme værnemidler som ved anvendelsen af de organiske syrer dvs. syrefaste handsker og sikkerhedsbriller.

Does the description correspond to the practice applied in your country?
12
2