Fából készül méhészeti eszközök fertőtlenítése

Exchange
hungary
0
0
Fából készül méhészeti eszközök fertőtlenítése


Magyarországon a mézelő méhek nyúlós költésrothadása bejelentésköteles, karantén betegség. Az ezzel kapcsolatos eljárást a 70/2003. (VI. 27.) FVM rendelet a méhállományok védelméről és a mézelő méhek egyes betegségeinek megelőzéséről és […]

Magyarországon a mézelő méhek nyúlós költésrothadása bejelentésköteles, karantén betegség. Az ezzel kapcsolatos eljárást a 70/2003. (VI. 27.) FVM rendelet a méhállományok védelméről és a mézelő méhek egyes betegségeinek megelőzéséről és leküzdéséről szóló jogszabály szabályozza. A nyúlós költésrothadás kórokozójával fertőzött eszközök fertőtlenítésének módjáról a rendelet 6. sz. melléklete rendelkezik.

A fakaptárak, deszkák fertőtlenítése:

A viasz-, propolisz-maradványokat le kell kaparni, majd forrasztó lámpával/gázlánggal kell leperzselni, a deszkának nem kell megfeketednie, elszenesednie, elég, ha sötétbarnává válik.

Keretlécek és viasz:

A nyúlós költésrothadásban beteg méhcsalád lépkészletét célszerű teljes mértékben elégetni. Ha van rá esély, hogy a raktárban lévő lépkészlet is fertőzött lehet, a teljes lépállomány beolvasztása és műlépüzemben történő újrafeldolgozása vagy az égetés között kell választani.

Does the description correspond to the practice applied in your country?
0
0