Nyúlós költésrothadás fertőzöttségre gyanús méhcsaládok gondozás

Exchange
hungary
0
0
Nyúlós költésrothadás fertőzöttségre gyanús méhcsaládok gondozás


Magyarországon a mézelő méhek nyúlós költésrothadása bejelentésköteles, karantén betegség. Az ezzel kapcsolatos eljárást a 70/2003. (VI. 27.) FVM rendelet a méhállományok védelméről és a mézelő méhek egyes betegségeinek megelőzéséről és […]

Magyarországon a mézelő méhek nyúlós költésrothadása bejelentésköteles, karantén betegség. Az ezzel kapcsolatos eljárást a 70/2003. (VI. 27.) FVM rendelet a méhállományok védelméről és a mézelő méhek egyes betegségeinek megelőzéséről és leküzdéséről szóló jogszabály szabályozza.

A nyúlós költésrothadásban beteg méhcsaláddal egy méhészetben tartott, de a betegség tüneteit nem mutató családokat fertőzöttségre gyanúsként kell kezelni. A vonatkozó jogszabály helyi zárlatra vonatkozó tilalmi intézkedésein felül fokozott óvatossággal kell kezelni méhészetünket. Ilyen esetben kerülni kell a családok közötti keretek áthelyezését, a pörgetés és minden olyan beavatkozást, ami két külön család közötti közvetlen vagy közvetett kontaktust eredményez. Az ellenőrzések során érdemes megfontolni az egyszer használatos vagy inkább a tartósabb, vegyszerálló gumikesztyű használatát és a kaptárvassal együtt minden egyes család kezelése után fertőtleníteni ezeket.

Az utolsó beteg méhcsalád felszámolásától számított 60 napig heti rendszerességgel érdemes ellenőrizni a családokat. Amennyiben a 60 nap alatt újabb megbetegedés nem történik az állomány egészségesnek tekinthető.

Does the description correspond to the practice applied in your country?
0
0