Opsluiten van de koningin

Exchange
belgium
16
3
Opsluiten van de koningin
Item
Colony, Nucleus
EU climatic area
Cold, Temperate, Sub-tropical
Colony status
Always applicable
Production line
All
Services
Not applicable
Evaluation
15 Detail

Om een broedonderbreking in te lassen.

Eventueel koninginnenklem.
Kooitje waarin koningin wel (scalvini, arrestkooi voor 1 of meerdere ramen) of niet (mozzato, chmary,...) aan de leg kan.
1

Bevestig het kooitje (mozzato, scalvini,…) in het raam. Dit kan je vóór de start van het seizoen klaarmaken en eventueel een waswafel rond het kooitje aanbrengen om door de bijen te laten uitbouwen. Of je kan tijdens het seizoen een stuk uit een broed- of honingraam uitsnijden en het kooitje erin vastmaken. Als je een arrestkooi of chmary raam gebruikt, sla je deze stap over.

Jenter kooi
2

Zoek de koningin in het volk.

3

Neem de koningin vast, bij voorkeur bij haar vleugels. Of vang ze in een koninginnenklem als je de koningin niet graag vastneemt.

4

Breng de koningin aan in de kooi. Bij voorkeur laat je haar zelf inlopen. Als je een arrestraam (volledig raam of meerdere ramen in 1 kooi) gebruikt kan je eenvoudigweg het raam met de koningin in de kooi aanbrengen.

mozzato kooi
5

Sluit de kooi en breng deze bij voorkeur in het midden van het broednest aan. Hou de koningin voor 21 dagen opgesloten op werksterraat of 24 dagen op darrenraat. Dit is indien je het volk helemaal broedloos wil laten worden. Als je met vangramen werkt (die je omsmelt om de gevangen mijten te verwijderen uit het volk), kan je de koningin nieuwe wasraat geven na verzegeling van het belegde raam (12,24 methode).

Rate this practice!
16
3

Leave a Comment

Leave a Question

Leave a Tip