Uporaba mravlje kiseline – dugotrajni tretman primjenom razrijeđene kiseline u koncentraciji 15%

Exchange
croatia
5
0
Uporaba mravlje kiseline – dugotrajni tretman primjenom razrijeđene kiseline u koncentraciji 15%
Item
Apiary, Colony
EU climatic area
Temperate
Colony status
Stable colony
Production line
All
Services
Not applicable
Evaluation
16 Detail

Metoda – razrijeđena mravlja kiselina (15%) postavlja se u prilagođenu podnicu košnice u mrežom zaštićenu posudu – preporuča se posuda nešto manjih dimenzija od podnice (nužna velika površina isparavanja) postavljena […]

prilagođena podnica za primjenu mravlje kiseline i procjene broja otpale grinje Varroa destructor
posuda za razrijeđenu mravlju kiselinu
zaštitna oprema (naočale, rukavice, respirator)

Metoda

1

– razrijeđena mravlja kiselina (15%) postavlja se u prilagođenu podnicu košnice u mrežom zaštićenu posudu

– preporuča se posuda nešto manjih dimenzija od podnice (nužna velika površina isparavanja) postavljena blizu donjih letvica okvira u plodištu

2

– za jedan tretman potrebno je primjeniti tri litre razrijeđene mravlje kiseline tijekom 28 dana, pa se preporuča tretmn provesti 4 puta po 0,75 L, s razmakom od tjedan dana

3

– pratiti učinkovitost opadanja grinje Varroa destructor

Primjena mravlje kiseline može negativno utjecati na razvoj pčelinjeg legla, pa se preporuča prihranjivanje zajednica tijekom i nakon tretiranja.

POTREBNO JE PRATITI VAŽEĆE NACIONALNE ZAKONSKE AKTE KOJI REGULIRAJU NAČINE KONTROLIRANJA VAROOZE.

Rate this practice!
5
0

2 comments

 • Avatar
  bee_sk_hr
  08/08/2023 at 08:24

  Tehnički zahtjevan postupak (prilagodba podnice, obavezna primjena zaštitne opreme-gumene rukavice za baratanje agresivnim kiselinama, takav respirator, naočale).
  Kiselina nagriza metalne komponente košnice.
  Teško je procijeniti koncentriranost nerazrijeđene kiseline neiskorištene od prethodne sezone, hlapi i u originalnom pakiranju. Uvijek koristiti svježe otvorenu originalnu ambalažu.
  Postupak daje kvalitetne rezultate. Organske kiseline sastavni su dio prirode. Ne ostavljaju nepoželjne rezidue niti se primjećuje rezistencija kod varoe.

 • Avatar
  16/08/2023 at 21:20

  Kada jednom prilagodite košnice i kupite posude za kiselinu dalje je sve jednostavno. Osobito ako su pčele smještene u kontejner. Kontejner prije tretmana postavite u vodoravan položaj i razrijeđenu 15% mravlju kiselinu naliti u posude za što je potrebno manje od 1 sat. Tretman na ovaj način mora završiti naj kasnije do kraja kolovoza, dok su još visoke temperature. U rujnu u kontinentalnom dijelu Hrvatske nema smisla koristiti ovaj tretman jer nema dovoljan broj toplih dana i kiselina neće ispariti.

Leave a Comment

Leave a Question

Leave a Tip