Uporaba oksalne kiseline – oksalna kiselina i glicerol na biorazgradivim krpama

Best practice
croatia
17
0
Uporaba oksalne kiseline – oksalna kiselina i glicerol na biorazgradivim krpama


Metoda opisuje primjenu biorazgradivih celuloznih krpa natopljenih tinkturom oksalne kiseline i glicerola kao tretman pčelinjih zajednica protiv varooze. Kao najbolji i najfunkcionalniji nosači pokazale su se biorazgradive celulozne krpe dimenzija 24 x 25 centimetara ili 17 x 20 centimetara. Napravljene su od 100% celuloze, a imaju veliku moć upijanja. Ocijeđene od otopine oksalne kiseline i dalje sadržavaju 50 grama otopine, što je i više nego dostatno za tretiranje pčelinje zajednice u trajanju od 45 dana. Upotrebljavaju se na dva načina: cijele se krpe polažu na satonoše plodišta ili se režu u trake te vješaju u ulice između okvira sa saćem. Ako ih pčele nakon tretmana same ne iznesu (očiste), pčelar ih vadi i odlaže u biootpad. Napomena: Kad se otopi kilogram oksalne kiseline u kilogramu glicerola, dobijemo količinu otopine za natapanje 36 celuloznih biorazgradivih krpa veličine 24 x 25 centimetara, pri čemu će svaka sadržavati oko 50 grama tinkture, što je dovoljno za jednokratni tretman 36 zajednica.

oksalna kiselina
biorazgradive celulozne krpe
zaštitne rukavice i naočale

Metoda

1

– prilikom rukovanja oksalnom kiselinom potrebne su zaštitne rukavice i naočale

2

– u glicerolu se oksalna kiselina otapa u jednakim omjerima (50 : 50) uz prethodno lagano  zagrijavanje obiju komponenti do 60 °C u vatrostalnom posuđu (do bistre otopine)

3

– celulozne krpe posložimo u plastično korito i zalijemo vrućom otopinom koju upiju

4

– tople natopljene krpe pojedinačno ocijedimo umjerenim stiskom šake te ih polažemo na ravnu podlogu jednu na drugu da se hlade tijekom nekoliko sati

5

– pripremljene krpe postavljaju se izravno na satonoše ili režu na trake te postavljaju u ulice između okvira, u plodištu, i ostavljaju 45 dana

© IVANA TLAK GAJGER
© IVANA TLAK GAJGER
© IVANA TLAK GAJGER

© IVANA TLAK GAJGER

6

– potrebno je pratiti broj otpalih grinja Varroa destructor na podlošci podnice u košnici tretirane pčelinje zajednice

Referenca

Oliver, R. Extended-Release Oxalic Acid For Varroa Management. Instructions for extended-release oxalic acid – Scientific Beekeeping. Pristupljeno 17. svibnja 2023.

Prilikom pripreme kiseline i glicerola kao i kod aplikacije u košnicu, obavezno je nošenje zaštitnih rukavica i naočala.

POTREBNO JE UVIJEK PROVJERITI VAŽEĆE ZAKONSKE AKTE O NAČINIMA KONTROLIRANJA VAROOZE, ODNOSNO ODOBRENIM I REGISTRIRANIM VETERINARSKO MEDICINSKIM PROIZVODIMA!

Does the description correspond to the practice applied in your country?
17
0