Vizualni pregled čebelje glede prisotnosti ameriške hude gnilobe

Exchange
slovenia
14
0
Vizualni pregled čebelje glede prisotnosti ameriške hude gnilobe


Vizualni pregled čebelje zalege med pregledi čebeljih družin je ključen korak pri prepoznavanju ameriške hude gnilobe v čebeljih družinah.

© Peter Kozmus

1

Pregled zalege: Zalego pregledamo po celotnem panju. Osredotočimo se na ličinke in zaprte celice, saj se ameriška huda gniloba pogosto manifestira kot razkroj zalege.

© Peter Kozmus

2

Opazovanje simptomov: Pri pregledu zalege iščemo specifične simptome AHG, kot so spremenjena barva ličink (od normalne bele do temno rjave ali črne), raztegnjene in sploščene celice, tekoče vsebine in neprijeten vonj po gnitju.

© Lotta Fabricius Kristiansen

Uporaba svetilke: Pri slabši osvetlitvi v čebelnjaku si lahko pomagamo s svetilko, da bolje vidimo podrobnosti na satih.

3

Natančnost: Pri pregledu je ključnega pomena natančnost in pozornost na podrobnosti. AHG lahko hitro napreduje in pomembno je, da zgodaj zaznamo morebitne znake bolezni.

4

Zapisovanje opazovanj: Pomembno je, da si med pregledom zapisujemo opažanja, saj nam to omogoča spremljanje sprememb v panju in boljšo analizo morebitnih težav.

© Peter Kozmus
5

Če med vizualnim pregledom opazimo kakršnekoli sumljive simptome, je pomembno, da ukrepamo hitro. Najbolj pomembno je, da pokličemo območnega veterinarja za čebelje bolezni, ki opravi natančen pregled čebeljih družin in morebitno vzorčenje okužene zalege.

© Peter Kozmus

Does the description correspond to the practice applied in your country?
14
0