Αξιολόγηση του χώρου που χρειάζεται για να αναπτυχθεί η αποικία

Exchange
greece
61
0
Αξιολόγηση του χώρου που χρειάζεται για να αναπτυχθεί η αποικία


Η ετήσια αυξομείωση του μεγέθους του μελισσιού είναι άμεση συνάρτηση της ποσότητας του παραγόμενου εργατικού γόνου. Σε κάθε περίπτωση η αύξηση του μελισσιού την Άνοιξη επηρεάζεται δραστικά όχι μόνο από […]

Κηρήθρες
Τελάρα
Πατώματα
1

Η ετήσια αυξομείωση του μεγέθους του μελισσιού είναι άμεση συνάρτηση της ποσότητας του παραγόμενου εργατικού γόνου. Σε κάθε περίπτωση η αύξηση του μελισσιού την Άνοιξη επηρεάζεται δραστικά όχι μόνο από τις ποσότητες της αποθηκευμένης γύρης και από το βαθμό ανάπτυξης του λιπώδους ιστού των χειμερινών εργατριών αλλά και από την ύπαρξη άνθισης και φυσικά την ποιότητα της βασίλισσας. Η έκταση του γόνου στην αρχή της περιόδου είναι περιορισμένη, ακολουθεί όμως μία σταθερά ανοδική περεία. Ο γόνος αυξάνεται περιοδικά όσο βαδίζουμε προς τα μέσα και τα τέλη της Άνοιξης, σταθεροποιείται για λίγο και έπειτα ακολουθεί μία φθίνουσα πορεία. Στην αρχή της Άνοιξης ενώ ο γόνος αυξάνεται περιοδικά, ο πληθυσμός του μελισσιού μειώνεται και είναι δυσανάλογος κάποιο χρονικό διάστημα που οφείλεται φυσικά στον θάνατο των γηρασμένων ή χειμωνιάτικων μελισσών. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ο ρυθμός θνησιμότητας των γηρασμένων μελισσών είναι μεγαλύτερος από τον ρυθμό εκκόλαψης νέων μελισσών.

Έναρξη του γόνου

Αύξηση του γόνου κατά τη διάρκεια

© LEONIDAS CHARISTOS
© LEONIDAS CHARISTOS
2

Το πρώτο και πιο σημαντικό μέρος της διαχείρισης ενός μελισσιού αποτελεί η ποιότητα της βασίλισσας. Άλλωστε είναι αυτή που  θα καθορίσει την ανάπτυξή της. Για να το κάνετε αυτό, θα πρέπει να επιθεωρείτε τακτικά την κυψέλη σας ιδιαίτερα την περίοδο πλήρης ανάπτυξης.Το δεύτερο μέρος της διαχείρισης της βασίλισσας είναι να διασφαλίσετε ότι έχει αρκετό χώρο για να γεννήσει τα αυγά της. Εάν η κυψέλη έχει πολύ πληθυσμό, ελέγχετε αν υπάρχει χώρος διαθέσιμος για τη γέννα της και τις τροφές που εισέρχονται στην κυψέλη. Αν δεν υπάρχει, μπορεί να καταπονήσει την αποικία και να οδηγήσει σε προβλήματα. Η κατανόηση των χωρικών απαιτήσεων μιας κυψέλης είναι απαραίτητη για την υγεία και την παραγωγικότητα αυτών των μελισσών. Η παροχή επαρκούς χώρου για ένα μελίσσι διασφαλίζει ότι οι μέλισσες έχουν αρκετό χώρο για να αυξήσουν τον πληθυσμό τους, να αποθηκεύσουν μέλι και γύρη και να διατηρήσουν σε υψηλά επίπεδα την οργάνωσή τους. Είναι σημαντικό να παρακολουθείτε τακτικά την πρόοδο της κυψέλης και να προσαρμόζετε το μέγεθός της ανάλογα. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει την προσθήκη περισσότερων πλαισίων ή ορόφων για την προσαρμογή της ανάπτυξής τους ή την αφαίρεσή τους εάν υπάρχει επιπλέον χώρος. Εάν τα μελίσσια είναι μέτριας δυναμικότητας ο μελισσοκόμος αποσκοπεί σε ενέργειες πρωτίστως να επιταχύνει την ενδυναμωσή τους με μέτρα όπως αναδιάταξη κηρηθρών γόνου, ενίσχυση με ζωνατανό υλικό, διεγερτική τροφοδοσία, απολέπισμα σφραγισμένων κελιών μελιού.

3

Αναδιάταξη κηρηθρών γόνου. Αποτελεί την περιστροφή κατά 180 μοίρες των ακρινών κηρηθρών γόνου ώστε η εξωτερική πλευρά του πλαισίου να βρεθεί από μέσα προς την περιοχή του διπλανού πλαισίου με γόνο. Με αυτόν τον τρόπο επιταχύνεται η κάλυψη της επιφάνειας της κηρήθρας με γόνο πολύ πιο γρήγορα. Σημαντικό στον χειρισμό αυτό αποτελούν οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν τη συγκεκριμένη περίοδο. Εάν δεν επικρατεί παγετός οι μέλισσες δεν εγκαταλείπουν το γόνο. Είναι εντελώς λάθος να τοποθετήσουμε νωρίς την Άνοιξη άδεια εντελώς κηρήθρα ανάμεσα στο γόνο. Η άδεια αυτή κηρήθρα δεν έχει προλάβει να προετοιμαστεί κατάλληλα και η βασίλισσα δεν θα ξεκινήσει άμεσα τη γέννα της. Αν το μελίσσι είναι και αδύνατο τότε σίγουρα δεν θα μπορέσει να θερμάνει την απομονωμένη κηρήθρα με γόνο που μετατοπίστηκε με αποτέλεσμα ο γόνος να παγώσειΑναφορικά με το απολέπισμα των στεφανιών μελιού αρχικά και στη συνέχεια κελιών μελιού από κηρήθρες οι οποίες έχουν μόνο μέλι, οι μέλισσες το μεταφέρουν μακριά και τις προετοιμάζουν κατάλληλα για ωοτοκία. Η διεγερτική τροφοδοσία με μικρές ποσότητες και σε μπουκάλι στο ξεκίνημα ενθαρύνει μία πιο γρήγορη ανάπτυξη εφόσον συνηπάρχουν και άλλοι παράγοντες που συνιπολογίζονται στην απόφαση αυτή. Τέλος η ενίσχυση των μελισσιών επιτυγχάνεται με τη μεταφορά γόνου από δυνατά σε αδύνατα μελίσσια. Έτσι αυξάνεται ο αριθμός των συλλεκτριών μελισσών στο αδύνατο μελίσσι ενώ ταυτόχρονα μπορεί ως ένα βαθμό λόγω αποφόρτισης του δυνατού μελισσιού να μειωθεί και το φαινόμενο της σμηνουργίας σε αυτό. Αυτό που χρίζει ιδιαίτερης σημασίας είναι ότι μεταφέρουμε τόσο γόνο όσο πιστεύουμε ότι μπορεί να καλύψει το μελίσσι, για αποτροπή του κινδύνου να μείνει ακάλυπτος από μία ενδεχόμενη μεταβολή του καιρού με χαμηλές θερμοκρασίες. Το δεύτερο που προσέχουμε είναι η αποφυγή διασποράς ασθενειών. Η μέθοδος αυτή μεταφοράς του γόνου  εφαρμόζεται μόνο μεταξύ των υγειών μελισσιών. Τα μελίσσια πρέπει πάντα να διαχειρίζονται πάντα σφικτά με την προσθήκη ή ακόμη και αφαίρεση κηρηθρών την περίοδο φθίνουσας πορείας.

Απουσία μελισσοκόμου

Προσθήκη φύλλων κηρήθρας

Απαραίτητη προσθήκη ορόφου

© LEONIDAS CHARISTOS
© LEONIDAS CHARISTOS
© LEONIDAS CHARISTOS

Does the description correspond to the practice applied in your country?
61
0