Διενέργεια επιθεωρήσεων για ασθένειες των μελισσών πριν από τη μεταφορά τους σε νέα τοποθεσία

Exchange
greece
72
0
Διενέργεια επιθεωρήσεων για ασθένειες των μελισσών πριν από τη μεταφορά τους σε νέα τοποθεσία


Οι επιθεωρήσεις πρέπει να γίνονται όταν επικρατούν καλές καιρικές συνθήκες, με αίθριο καιρό και αναλόγως την εποχή καθορίζουμε και τον χρόνο που αφήνονται ανοικτά τα μελίσσια ώστε να μην προκαλέσουμε […]

1

Οι επιθεωρήσεις πρέπει να γίνονται όταν επικρατούν καλές καιρικές συνθήκες, με αίθριο καιρό και αναλόγως την εποχή καθορίζουμε και τον χρόνο που αφήνονται ανοικτά τα μελίσσια ώστε να μην προκαλέσουμε λεηλασία. Η επιθεώρηση πριν τη μεταφορά έχει ως στόχο τη διαπίστωση της υγιεινής κατάστασης των μελισσιών. Αποφεύγονται απότομες και νευρικές κινήσεις που προκαλούν κραδασμούς και εκνευρισμό στο σμήνος. Η αφαίρεση και η τοποθέτηση των πλαισίων γίνεται με ηρεμία και προσοχή!

Για να επιθεωρήσετε μια κυψέλη πρέπει να την ανοίξετε προσεκτικά, να αφαιρεθεί το δεύτερο πλαίσιο το οποίο εξετάζεται και από τις δύο πλευρές, στη συνέχεια τοποθετείται εξωτερικά της κυψέλης στην αντίθετη πλευρά, σε όρθια στάση χωρίς να σκιάζει τα υπόλοιπα ώστε να δημιουργηθεί ελεύθερος κενός χώρος για τη διαχείριση των υπόλοιπων πλαισίων, μετατοπίζοντάς τα ένα προς ένα χωρίς να αλλάξει η σειρά τους, στο κενό που δημιουργήθηκε από την αφαίρεση του πρώτου πλαισίου. Όλα τα πλαίσια κρατιούνται λοξά στον ήλιο ώστε να υπάρχει καλύτερη οπτική επαφή με το βάθος των κελιών. Αν το μελίσσι είναι διώροφο πρώτα απομακρύνεται το επάνω πάτωμα ολόκληρο το οποίο τοποθετείται σε όρθια θέση πάνω στο καπάκι του μελισσιού που αφαιρέσαμε. Επιθεωρείται πρώτα η γονοφωλιά με τον τρόπο που περιγράφεται παραπάνω, στη συνέχεια επιστρέφεται ο όροφος και ελέγχεται και αυτός.

© LEONIDAS CHARISTOS
© LEONIDAS CHARISTOS

Το άνοιγμα της κυψέλης

Αφαίρεση πλαισίου

© LEONIDAS CHARISTOS
2

Επιθεωρήστε τα πλαίσια γόνου για:

• Υγιείς προνύμφες. Οι προνύμφες πρέπει να είναι μαργαριταρένιες λευκές. Γκρί, κίτρινες, καφέ ή μαύρες προνύμφες είναι άρρωστες ή παγωμένες.

• Καλύμματα υγιούς γόνου. Αυτά θα είναι κυρτά. Τα καλύμματα του ανθυγιεινού γόνου είναι συχνά κοίλα και διάτρητα με μικρές τρύπες.

• Ένα υγιές πλαίσιο γόνου. Μια παραγωγική βασίλισσα θα έχει στρωτή γέννα με ελάχιστα κενά κελιά στο μεγαλύτερο μέρος του πλαισίου. Ο γόνος πρέπει να είναι συμπαγής και αρχικά στο ξεκίνημα σε ημικύκλιο.

• Αποθηκευμένο μέλι και γύρη. Το μέλι πρέπει να εμφανίζεται δίπλα στο γόνο. Η επάρκεια μελιού ποικίλλει ανάλογα με το μέγεθος του μελισσιού και την εποχή. Οι πρώτες ποσότητες γύρης που εισέρχονται στην κυψέλη αποθηκεύονται πάντα στα κελιά δίπλα στο μέλι και στο γόνο.

Υγιής προνύμφες και γόνος του μελισσιού.

© LEONIDAS CHARISTOS
© LEONIDAS CHARISTOS
© LEONIDAS CHARISTOS

Γόνος με συμπτώματα αμερικάνικης και ευρωπαϊκής σηψιγονίας.

© LEONIDAS CHARISTOS
© LEONIDAS CHARISTOS
© LEONIDAS CHARISTOS
3

Καταγράψτε την κατάσταση της υγείας των κυψελών (υγιής, ασθενείς, μολυσμένες, νεκρές). Μην μετακινείτε πλαίσια (για παράδειγμα γόνο ή κηρήθρες με μέλι και γύρη) από τη μια κυψέλη στην άλλη σε περίπτωση που η κατάσταση της υγείας τους δεν είναι γνωστή. Κατά την επιθεώρηση μπορεί να παρατηρηθεί αναπηρία μελισσών να πετάξουν, μορφολογικές ανωμαλίες, νεκρές μέλισσες στον πυθμένα της κυψέλης, μεγάλη μείωση πληθυσμού. Άμεσα ερευνάται! Πιθανές αιτίες, προσβολή από βαρρόα, προσβολή από Νοζεμίαση, από ασκοσφαίρωση, σηψιγονίες, απουσία τροφής. Το όποιο πρόβλημα διαπιστώνεται κατά την επιθεώρηση θα πρέπει αυθημερών να δίνεται λύση.

© LEONIDAS CHARISTOS
© LEONIDAS CHARISTOS

Προσβολή από Βαρρόα

Συμπτώματα Νοσεμίασης

© LEONIDAS CHARISTOS
© LEONIDAS CHARISTOS

Πάντα στην επιθεώρηση διαπιστώνεται η δύναμη του μελισσιού (έκταση πλαισίων με γόνο, ποιότητα του γόνου η οποία πρέπει να είναι συμπαγής, ο πληθυσμός του μελισσιού για την προσθήκη ή όχι κηρηθρών), η ύπαρξη ή μη βασίλισσας, η ποιότητά της, αποθέματα τροφών.

Επίσης μέλισσες που έχουν το κεφάλι τους σφηνωμένο μέσα στα κελιά. Αποτελεί βασική ένδειξη έλλειψης τροφής. Το μελίσσι αυτό κινδυνεύει από ασιτία. Για να το επαναφέρουμε εάν δεν έχει πεθάνει τροφοδοτούμε άμεσα με χλιαρό σιρόπι.

Όταν επικρατούν θερμοκρασίες που είναι πάνω από 10-12οC, στα προβληματικά μελίσσια δεν υπάρχει δραστηριότητα. Αποτελεί ένδειξη ολοκληρωτικής απώλειας, ή  ένδειξη μικρού μελισσιού.

Φραγή  της εισόδου από νεκρές μέλισσες. Η  πόρτα είναι δυνατό να βρεθεί κλειστή από μέλισσες που πέθαναν μετά από μακροχρόνιο εγκλεισμό στην κυψέλη. Άμεση απομάκρυνση και καθαρισμός ώστε να υπάρχει δυνατότητα επικοινωνίας  με τον εξωτερικό χώρο,  αποφεύγοντας φυσικά δυσάρεστες εκπλήξεις υπερθέρμανσης μέσα στο χειμώνα.

Τρήματα κηρήθρας στον πυθμένα και στην είσοδο της κυψέλης, δείγμα εισβολής κάποιου ανεπιθύμητου επισκέπτη, στην περίπτωσή μας ποντικιού, ενδεχομένως και λεηλασίας.

Σορός νεκρών μελισσών μπροστά στην κυψέλη. Υποψία λεηλασίας που προκλήθηκε από πιθανή απουσία της βασίλισσας. Μελίσσια τα οποία την περίοδο του χειμώνα μένουν ορφανά πολύ εύκολα λεηλατούνται από τα υπόλοιπα με την πρώτη ευκαιρία που τους δίνεται μετά από σύντομη μάχη. Επίσης ανησυχία από τη στιγμή που υπάρχει βασίλισσα. Οι νεκρές μέλισσες στην είσοδο των κυψελών προϋποθέτουν δύο πράγματα. Είτε οφείλεται σε μακροχρόνιο κλείσιμο μέσα στην κυψέλη μετά από χαμηλές θερμοκρασίες είτε στην ύπαρξη δυστυχώς νοσεμίασης. Στη δεύτερη περίπτωση φυσικά ένα δείγμα μελισσών σε ένα από τα εργαστήρια για εξέταση θεωρείται σωστός χειρισμός.

Η εύρεση επίσης αρρενοτόκου ή ορφανού μελισσιού αποτελεί σύνηθες φαινόμενο. Η εκδήλωση έντονης ανησυχίας στο άνοιγμα του μελισσιού, η  παρουσία κηφηνόγονου και η απουσία της βασίλισσας στη συνέχεια, αποτελούν σημάδια ορφάνιας.

Η παρουσία κηφηνόγονου σε συνάρτηση με τη φυσιολογική συμπεριφορά και ηρεμία του μελισσιού, υποδηλώνει την ύπαρξη αρρενοτόκου βασίλισσας. Απομακρύνουμε τη βασίλισσα και το συνενώνουμε με ένα μέτριο μελίσσι. Πρέπει να κάνουμε σωστή εκτίμηση του μελισσιού με το οποίο θα το συνενώσουμε. Να μην είναι πολύ μικρό γιατί αν το αρρενοτόκο έχει πολύ πληθυσμό υπάρχει η πιθανότητα να σκοτώσουν τη βασίλισσα. Στα  ορφανά μελίσσια με ωοτόκες εργάτριες η λύση είναι η διάλυσή του. Μεταφέρουμε και τινάζουμε μακριά σε απόσταση τουλάχιστον πενήντα μέτρα όλο τον πληθυσμό και καταστρέφουμε τον κηφηνόγονο.

Προσβολή κιμωλίασης στο γόνο

Συνοπτική εικόνα ασθενειών του γόνου

© LEONIDAS CHARISTOS
© LEONIDAS CHARISTOS

Does the description correspond to the practice applied in your country?
72
0