Επιθεώρηση αποικιών σε κατάλληλες καιρικές συνθήκες

Exchange
greece
49
0
Επιθεώρηση αποικιών σε κατάλληλες καιρικές συνθήκες


Η επιθεώρηση των κυψελών είναι ένα ουσιαστικό καθήκον για τους μελισσοκόμους προκειμένου να διασφαλίσουν την υγεία και την ευημερία των μελισσών. Ωστόσο, η διεξαγωγή επιθεωρήσεων σε δυσμενείς καιρικές συνθήκες μπορεί […]

Καπνιστήρι με αρκετή καύσιμη ύλη.
Ξέστρο
Προστατευτικό ρουχισμό ή κοστούμι, μαζί με γάντια και καπέλο.
Επιπλέον εξοπλισμός όπως πατώματα για αύξηση του χώρου.
Χτισμένες κηρήθρες
Φύλλα κηρήθρας

Η επιθεώρηση των κυψελών είναι ένα ουσιαστικό καθήκον για τους μελισσοκόμους προκειμένου να διασφαλίσουν την υγεία και την ευημερία των μελισσών. Ωστόσο, η διεξαγωγή επιθεωρήσεων σε δυσμενείς καιρικές συνθήκες μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στο ίδιο το μελίσσι. Η διεξαγωγή επιθεωρήσεων κυψελών σε ευνοϊκές συνθήκες είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση της υγείας και της παραγωγικότητας των μελισσών. Οι καιρικές συνθήκες όπως βροχοπτώσεις, χιονοπτώσεις, οι θερμοκρασίες, ο άνεμος, η υγρασία και η νεφοκάλυψη μπορεί να έχουν βαθιές επιπτώσεις στο μικροκλίμα της κυψέλης και στη συμπεριφορά των μελισσών. Δίνοντας προτεραιότητα στις βέλτιστες καιρικές συνθήκες για επιθεωρήσεις, οι μελισσοκόμοι μπορούν να υποστηρίξουν και να διατηρήσουν βιώσιμες μελισσοκομικές πρακτικές. Κατά τον έλεγχο των κυψελών, οι μελισσοκόμοι πρέπει να λάβουν υπόψη αρκετούς περιβαλλοντικούς παράγοντες, συμπεριλαμβανομένων των βροχοπτώσεων, της χιονόπτωσης, της θερμοκρασίας, του ανέμου, της υγρασίας και της νεφοκάλυψης. Καθένα από αυτά τα στοιχεία μπορεί να επηρεάσει σημαντικά το μικροπεριβάλλον εντός της κυψέλης και τις δραστηριότητες του μελισσιού. Η κατανόηση αυτών των επιπτώσεων είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση της υγείας και της παραγωγικότητας των μελισσών.

1

Γενικές συμβουλές για επιτυχημένη επιθεώρηση κυψέλης.

Καθώς οι μελισσοκόμοι αποκτούν εμπειρία, οι έλεγχοι γίνονται πιο γρήγοροι και ευκολότεροι. Ακολουθήστε αυτές τις συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να επιταχύνετε τη διαδικασία εκμάθησης.

– Η επιθεώρηση πρέπει να είναι σύντομη, αλλά όχι βιαστική!

-Όσο πιο ήρεμοι είστε κατά τη διάρκεια των επιθεωρήσεων, τόσο πιο ήρεμες θα παραμείνουν οι μέλισσες.

– Νευρικές και απρόσεκτες επιθεωρήσεις μπορεί να προκαλέσουν την απώλεια της βασίλισσας, όπως επίσης και το φαινόμενο της λεηλασίας.

-Ρίξτε λίγο καπνό γύρω σας, αν οι μέλισσες γίνουν επιθετικές.

-Ποτέ μην απομακρύνετε επιθετικά τις μέλισσες, καθώς αυτό θα τις ενθουσιάσει περισσότερο.

-Πάντα να πλησιάζετε τις κυψέλες από το πίσω μέρος ή από τα πλάγια για να αποφύγετε την ενεργοποίηση των φρουρών.

-Εάν οι μέλισσες φαίνονται ταραγμένες από την παρουσία σας, απομακρυνθείτε αργά. Επιστρέψτε μια άλλη μέρα που θα είναι πιο ήρεμες.

-Μην έχετε εμμονή να βλέπετε τη βασίλισσα σε κάθε επίσκεψη.

-Με διάφορα σημάδια σημειώσετε τα καρέ ενδιαφέροντος που χρειάζονται έλεγχο την επόμενη φορά.

2

Ειδικές συμβουλές για επιτυχημένη επιθεώρηση κυψέλης

1. Ξεκινήστε φυσώντας καπνό στην είσοδο της κυψέλης και στις θυρίδες του καπακιού.Αυτή η πρακτική θα διαταράξει τις φερομόνες συναγερμού, με αποτέλεσμα οι μέλισσες να είναι πιο ήρεμες. Πηγαίνουν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, πέφτουν στο μέλι αντί να τσιμπήσουν.

2. Απελευθερώνουμε τους συνδετήρες του καπακιού και των πατωμάτων αν υπάρχουν ώστε να επιθεωρήσουμε το διώροφο μελίσσι.

3. Αφαιρέστε το εξωτερικό καπάκι της κυψέλης και τοποθετήστε το όρθιο και προσεκτικά. Η λαμαρίνα να ακουμπάει σε μια γωνία της κυψέλης και όχι το εσωτερικό μέρος του όπου υπάρχουν μέλισσες που έχουν προσκολληθεί σε αυτό, αποφεύγοντας τον κίνδυνο να τραυματιστούν. Όταν τα μελίσσια είναι διώροφα, τοποθετούμε το καπάκι στο έδαφος τοποθετώντας πάνω του τον όροφο.

4.  Εφαρμόζουμε το ξέστρο ανάμεσα στο καπάκι και στο πάτωμα, προσπαθώντας να τα αποκολλήσουμε, προσεκτικά και χωρίς να κάνουμε πολύ θόρυβο.

5. Τοποθετούμε  το ξέστρο ανάμεσα στο πρώτο και το δεύτερο πλαίσιο εκτελώντας ελαφριές κινήσεις για να αποκολλήσουμε τα πλαίσια.

6. Το επόμενο που ακολουθεί, ωθούμαι προς τα πάνω το απελευθερωμένο πλέον δεύτερο πλαίσιο, το επιθεωρούμε και το ακουμπάμε έξω από την κυψέλη, σε όρθια θέση.

7. Aν  βρούμε τη βασίλισσα πάνω σε ένα πλαίσιο, φροντίζουμε να το ξαναβάλουμε στη θέση του το συντομότερο δυνατό, για ευνόητους λόγους.

Κάθε πλαίσιο που επιθεωρούμε το επανατοποθετούμε μέσα στην κυψέλη, φροντίζοντας να έρχεται σε στενή επαφή με το προηγούμενο, για να παραμένει πάντα ελεύθερος ο κενός χώρος που έχουμε δημιουργήσει με την αφαίρεση του δεύτερου πλαισίου. 

8. Εκτελούμε τους όποιους χειρισμούς, αλλαγές, μετακινήσεις, ή προσθήκες πλαισίων θέλουμε και τοποθετούμε και πάλι μέσα, το δεύτερο πλαίσιο που είχαμε αφαιρέσει εκτός κυψέλης.

9. Αφού ολοκληρώθηκε η επιθεώρηση, επιστρέφουμε το καπάκι όχι απότομα και κατακόρυφα αλλά συρτά από εμπρός πως τα πίσω   ασφαλίζοντας τους συνδέσμους, προσέχοντας πάντα  να μην τραυματίσουμε μέλισσες.

© LEONIDAS CHARISTOS
© LEONIDAS CHARISTOS
3

Παραθέτουμε βασικά πράγματα που πρέπει να προσέξετε κατά τη διάρκεια μιας επιθεώρησης:

1. Οι μέλισσες φέρνουν γύρη και μέλι στην κυψέλη;

© LEONIDAS CHARISTOS
© LEONIDAS CHARISTOS

2. Είναι σχεδόν γεμάτα τα πλαίσια;

3. Υπάρχουν αποθέματα τροφής;

4. Υπάρχει επαρκής χώρος για την ωοτοκία της βασίλισσας;

© LEONIDAS CHARISTOS
© LEONIDAS CHARISTOS

5. Η επιφάνεια του  γόνου φαίνεται εντάξει;

© LEONIDAS CHARISTOS
© LEONIDAS CHARISTOS

6. Ο γόνος είναι συμπαγής, διάσπαρτος, έχει όψη μωσαϊκού;

© LEONIDAS CHARISTOS

7. Η βασίλισσα γεννάει κανονικά;

8. Οι προνύμφες και τα αυγά φαίνονται υγιή;

9. Υπάρχουν νεκρές μέλισσες ή δυσάρεστες οσμές;

10. Υπάρχουν ενδείξεις για βασιλικά κελιά σμηνουργίας;

© LEONIDAS CHARISTOS

11. Υπάρχουν σημάδια λεηλασίας ή εισβολής ζώων;

12. Το μελίσσι αναπτύσσεται κανονικά σε σχέση με την προηγούμενη επιθεώρηση;

13. Έχει τον κανονικό, για την εποχή, πληθυσμό και πόσα πλαίσια καλύπτει;

Το τίναγμα του πλαισίου ως δείκτης αναφοράς νεκταροέκκρισης

Η όψη του γόνου ως δείκτης ποιότητας βασιλισσών

© LEONIDAS CHARISTOS
© LEONIDAS CHARISTOS

Does the description correspond to the practice applied in your country?
49
0