Προσθήκη πατωμάτων -μελιτοθαλάμων

Exchange
greece
50
0
Προσθήκη πατωμάτων -μελιτοθαλάμων


Η προσθήκη πατωμάτων στα μελίσσια  γίνεται συνήθως κατά τη ροή του νέκταρ, όταν υπάρχουν πολλά πλαίσια με γόνο, γενικότερα όταν οι μέλισσες συλλέγουν ενεργά. Αυτό συμβαίνει συνήθως την άνοιξη ή […]

Η προσθήκη πατωμάτων στα μελίσσια  γίνεται συνήθως κατά τη ροή του νέκταρ, όταν υπάρχουν πολλά πλαίσια με γόνο, γενικότερα όταν οι μέλισσες συλλέγουν ενεργά. Αυτό συμβαίνει συνήθως την άνοιξη ή τις αρχές του καλοκαιριού, αλλά ο ακριβής χρόνος μπορεί να ποικίλλει ανάλογα με το τοπικό κλίμα και τα μοτίβα άνθισης των φυτών. Είναι σημαντικό να παρακολουθείτε τη δραστηριότητα της κυψέλης και να προσθέτετε την ώρα που τα έχουν ανάγκη και όχι νωρίτερα γιατί θα έχετε αντίθετα από τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Όταν δεν υπάρχει αποθηκευτικός χώρος, αυτό ενθαρρύνει τις μέλισσες να ξεκινούν τη διαδικασία κατασκευής βασιλικών κελιών, και φυσικά γίνεται αντιληπτό μόνον όταν κατασκευαστούν τα πρώτα κελιά, ενώ η διαδικασία έχει ξεκινήσει τουλάχιστον ένα μήνα πριν.

© LEONIDAS CHARISTOS
© LEONIDAS CHARISTOS
1

Τα μελίσσια αναπτύσσονται αυτή την περίοδο με γοργούς ρυθμούς. Θα πρέπει να εξασφαλιστούν όλες οι απαραίτητες προϋποθέσεις για την απρόσκοπτη ανάπτυξή τους δηλ. να έχουν στη διάθεσή τους χώρο για την ωοτοκία της βασίλισσας, να είναι υγιή και να έχουν μια καλή βασίλισσα. Για χώρο στη βασίλισσα ο κυριότερος τρόπος είναι η τοποθέτηση άδειων κτισμένων κηρήθρων δίπλα στο γόνο και προσθήκη πατωμάτων. Εάν τα μελίσσια ξεχειμώνιασαν σε διώροφα πρέπει να γίνει αναστροφή των πατωμάτων γιατί ο γόνος βρίσκεται στο δεύτερο όροφο ενώ ο πρώτος χρησιμεύει ως αποθήκη γύρης. Επιπλέον μπορούμε να μετατοπίσουμε τις κεντρικές κηρήθρες γόνου στις ακριανές θέσεις

Η υγεία του μελισσιού παίζει επίσης πολύ σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη του. Οι πιθανές αρρώστιες που προβληματίζουν αυτή την εποχή είναι η νοζεμίαση, βαρρόα και η ασκοσφαίρωση.

2

Μία από τις πιο δύσκολες αποφάσεις που αντιμετωπίζουν οι μελισσοκόμοι είναι πότε να προσθέσουν έναν όροφο στην κυψέλη. Η πρώιμη προσθήκη μπορεί να δημιουργήσει νέα προβλήματα που επηρεάζουν την ανάπτυξη της αποικίας σας. Μπορεί να είναι δελεαστικό να προσθέσετε άφθονο χώρο στο μελίσσι πολύ νωρίτερα. Θεωρητικά, αυτό θα πρέπει να μειώσει την πιθανότητα σμηνουργίας και να παρέχει στις μέλισσες χώρο για μεγαλύτερη ανάπτυξη. Αλλά η προσθήκη ενός πατώματος πολύ νωρίς μπορεί να στρεσάρει τις μέλισσες, να τις κάνει ευάλωτες στον κηρόσκωρο και να ανακόψει την επέκτασή τους. Αυτό συμβαίνει ιδιαίτερα σε αδύναμες αποικίες. Καθιστά πιο δύσκολο για τις μέλισσες να εξισορροπήσουν την υγρασία και τη θερμοκρασία της κυψέλης. Σε κρύο καιρό ο ανοιχτός χώρος οδηγεί σε απώλεια θερμότητας ενώ σε ζεστό καιρό, η μείωση της θερμοκρασίας  της γονοφωλιάς είναι πιο δύσκολη. Οι εργάτριες μέλισσες καλούνται πλέον να φυλάνε, να συντηρούν και να καθαρίζουν μια πολύ μεγαλύτερη περιοχή. Η προσθήκη ορόφων γίνεται συνήθως σε περίοδο έναρξης της νεκταροέκκρισης, όταν οι μέλισσες συλλέγουν ενεργά. Αυτό συμβαίνει συνήθως την άνοιξη ή τις αρχές του καλοκαιριού, αλλά ο ακριβής χρόνος μπορεί να ποικίλλει ανάλογα με το τοπικό κλίμα και την ανθοφορία των φυτών. Είναι σημαντικό να παρακολουθείτε τη δραστηριότητα της κυψέλης και να προσθέτετε πατώματα όταν οι μέλισσες έχουν γεμίσει περίπου το 90-100% των πλαισίων στη γονοφωλιά. Αυτό ενθαρρύνει τις μέλισσες να αποθηκεύουν περίσσεια μελιού στα πατώματα, αποτρέποντας τον συνωστισμό και μειώνοντας τον κίνδυνο σμηνουργίας.

© LEONIDAS CHARISTOS
© LEONIDAS CHARISTOS
3

Όταν ένας μελισσοκόμος επιθεωρεί τα μελίσσια του, υπάρχουν πέντε ερωτήσεις που πρέπει πάντα να τίθενται:

Έχουν αρκετό χώρο οι μέλισσες;

Είναι παρούσα η βασίλισσα και γεννά αυγά;

Πώς αναπτύσσεται το μελίσσι ;

Υπάρχουν σημάδια ασθενειών;

Έχουν αρκετά αποθέματα οι μέλισσες;

Τόσο για νέους όσο και για έμπειρους μελισσοκόμους, μπορεί συχνά να είναι δύσκολο να γνωρίζουν πότε είναι η κατάλληλη στιγμή να προσθέσουν έναν επιπλέον όροφο σε μια αναπτυσσόμενη αποικία μελισσών. Δυστυχώς, συχνά δεν υπάρχει τέλεια απάντηση σε αυτή την ερώτηση.

Ο υπερβολικός χώρος για μια κυψέλη μπορεί συχνά να οδηγήσει σε ακούσιες συνέπειες.

Υπάρχουν πολλά μειονεκτήματα στην παροχή υπερβολικού χώρου ή η προσθήκη σε λάθος χρόνο σε μια αποικία, το κυριότερο είναι ότι αντί να προωθεί την ανάπτυξη, μπορεί συχνά να φέρει μια αποικία προς τα πίσω. Στην πραγματικότητα, ο λάθος χειρισμός μπορεί μερικές φορές να οδηγήσει σε μια μικρότερη αποικία από ό,τι αν είχε μείνει στην αρχική της κατάσταση.

Κάθε φορά που προστίθεται ένας όροφος, επηρεάζει την ικανότητα των μελισσών να ρυθμίζουν την ισορροπία θερμοκρασίας και υγρασίας της αποικίας. Τους δίνει περισσότερο χώρο για να φροντίζουν, να καθαρίζουν, να συντηρούν και να υπερασπίζονται.

4

Πότε είναι η καλύτερη στιγμή για να προσθέσετε ένα σούπερ σε μια αποικία μελισσών;

Ο ιδανικός χρόνος για να προσθέσετε ένα πάτωμα είναι σε περιόδους φυσικής αύξησης του πληθυσμού (συνήθως, την άνοιξη), πριν ή κατά τη διάρκεια της ροής μελιού (άνοιξη ή καλοκαίρι) ή κατά τη διάρκεια περιόδων σμηνουργίας (και πάλι, συνήθως την άνοιξη). Πριν προσθέσουν έναν όροφο, οι μελισσοκόμοι χρησιμοποιούν συχνά έναν τυπικό εμπειρικό κανόνα, ο οποίος είναι γνωστός ως κανόνας 7-8/10. Αυτός ο κανόνας λέει ότι η κατάλληλη στιγμή για να προσθέσετε είναι όταν οι μέλισσες έχουν ήδη καλύψει 7 -8 πλαίσια γόνου. Εάν η αποικία μεγαλώνει και ο χρόνος είναι σωστός (όπως σημειώθηκε παραπάνω), τότε ο κανόνας 7-8/10 μπαίνει στο παιχνίδι. Ο προνοητικός μελισσοκόμος που προσδοκά και όχι απλώς αντιδρά – δηλαδή, ο μελισσοκόμος που είναι μπροστά από τον χρόνο και όχι πίσω από αυτόν – βάζει πατώματα την κατάλληλη περίοδο. Η έγκαιρη παρέμβαση μπορεί να βοηθήσει στην αποφυγή σμηνουργίας. Η απλή προσθήκη από μόνη της, δεν θα χρησιμεύσει απαραίτητα για να σταματήσει τις προετοιμασίες του μελισσιού για σμηνουργία, αλλά μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση της συμφόρησης, ώστε οι μέλισσες να μην αρχίσουν να εκτρέφουν βασίλισσες αντικατάστασης, μια από τις πολλές συμπεριφορές του σμήνους μέσα στην κυψέλη.

© LEONIDAS CHARISTOS
© LEONIDAS CHARISTOS
5

Συμπερασματικά, η προσθήκη πατωμάτων σε ένα μελίσσι την κατάλληλη στιγμή είναι ζωτικής σημασίας για επιτυχημένη μελισσοκομία και τη συγκομιδή του μελιού. Το να γνωρίζετε πότε πρέπει να προσθέσετε μπορεί να ποικίλλει ανάλογα με παράγοντες όπως η ισχύς της αποικίας, η διαθεσιμότητα νέκταρ και το τοπικό κλίμα. Οι μελισσοκόμοι πρέπει να παρακολουθούν τακτικά τις κυψέλες τους και να είναι έτοιμοι να προσθέτουν ορόφους όταν αρχίσει η ροή του μελιού. Ακολουθώντας αυτές τις οδηγίες και παραμένοντας προσεκτικοί στις κυψέλες τους, οι μελισσοκόμοι μπορούν να βοηθήσουν στη διασφάλιση μιας υγιούς και παραγωγικής αποικίας που θα παρέχει ποιοτικά καλό μέλι.

Does the description correspond to the practice applied in your country?
50
0