Εποχιακή μετεγκατάσταση του μελισσοκομείου

Best practice
greece
27
0
Εποχιακή μετεγκατάσταση του μελισσοκομείου


Η εποχιακή μετεγκατάσταση μελισσοκομείου αναφέρεται κυρίως στις μεταφορές για συλλογή τροφής.

μελισσοκομικό αυτοκίνητο
ιμάντες
φακός

Στη χώρα μας αν και η χλωρίδα είναι πλούσια, δεν υπάρχουν πολλές περιοχές που οι ανθοφορίες μπορούν να συντηρήσουν καθ όλη την διάρκεια του έτους ένα μελισσοκομείο. Συνεπώς ο μελισσοκόμος θα πρέπει να αναζητήσει την κατάλληλη περιοχή-ανθοφορία για να μεταφέρει τα μελίσσια του. Οι μελισσοκόμοι για να μπορέσουν να εξασφαλίσουν εκείνες τις προυποθέσεις που θα επιτρέψουν τα μελίσσια τους να είναι παραγωγικά είναι υποχρεωμένοι να εκμεταλεύονται διαδοχικές περιοχές με εποχικές ανθοφορίες. Ο προγραμματισμός των μεταφορών αποτελεί πολύ σημαντική ενέργεια όπου ο μελισσοκόμος χρησιμοποιώντας τη δική του εμπειρία εφαρμόζει διάφορα συστήματα εκμετάλλευσης των μελιτοφοριών. Το βασικότερο κριτήριο στην επιλογή κατάλληλης ανθοφορίας αποτελεί η σταθερότητα με την οποία κάθε χρόνο εκδηλώνεται η νεκταροέκκριση σε ορισμένα φυτά, η αντοχή σε αντίξοες καιρκές συνθήκες που επιτρέπουν στο μελισσοκόμο να επιλέξει το κατάλληλο σύστημα εκμετάλλευσης. Γενικότερα οι ανθοφορίες που διαρκούν πολλές ημέρες αλλά και ανθοφορίες μέσης διάρκειας αλλά με έντονη νεκταροέκριση πλεονεκτούν στην απόφαση που θα πάρει ο μελισσοκόμος για μεταφορά των μελισσιών του. Σε ανθοφορίες ανάπτυξης για παράδειγμα μεταφέρονται όλα τα μελίσσια σε αντίθεση με τις μελιτοφορίες όπου μεταφέρονται μόνο τα δυνατά μελίσσια. Ψεκασμοί με εντομοκτόνα αποτελεί αιτία αποφυγής επιλογής αυτών των περιοχών. Επίσης με τη μεταφορά των μελισσιών είναι πολύ πιθανό να μεταδοθούν διάφορα νοσήματα και για τον λόγο αυτό δεν πρέπει να μεταφέρονται μελίσσια μολυσμένα με μεταδοτικές ασθένειες όπως είναι οι σηψιγονίες. Μελισσοκομεία που βρίσκονται σε κοντινές αποστάσεις μεταξύ τους κινδυνεύουν απο μετάδοση ασθενειών από τα γειτονικά μελισσοκομεία. Παρατηρούνται λεηλασίες και οι αποδόσεις μπορεί να μειωθούν αισθητά, ανάλογα και την περιοχή.
Επίσης πολύ σημαντικό η ανάγκη για νερό όπου συχνά παρατηρούμε πτήσεις μελισσών σε χαμηλές θερμοκρασίες κάτω από 10 βαθμούς κελσίου.
Θα πρέπει επομένως σε τέτοιες περιοχές να ελαχιστοποιήσουμε τον κίνδυνο για απώλειες μελισσών από μακρινές πτήσεις, ώστε να τις περιορίσουμε, που είναι πάρα πολύ σημαντικές. Η τοποθέτηση κάποιου αυτοσχέδιου μηχανισμού για την παροχή τρεχούμενου νερού με ενστάλαξη στις μέλισσες αποτελεί επιτακτική ανάγκη. Όχι τοποθέτηση νερού σε ανοιχτά σκεύη καθώς υπάρχει ο κίνδυνος επιμόλυνσης του νερού από σπόρια της νοσεμίασης που αφήνει η μέλισσα κατά την αφόδευσή της. Τα σπόρια αυτά βρίσκονται μέσα στα κόπρανα των μελισσών και διασκορπίζονται στο εκτεθειμένο νερό. Η μέλισσα καταπίνει τους σπόρους αυτούς που υπάρχουν στο νερό και φυσικά η μόλυνση επιτυγχάνεται πάρα πολύ εύκολα και γρήγορα.
Και τους θερινούς μήνες υπάρχει έντονα το πρόβλημα της νοσεμίασης, ανεξάρτητα του ξηροθερμικού κλίματος. Προσοχή λοιπόν στον τρόπο με τον οποίο δίνουμε νερό στις μέλισσες!!!!
Μεταφορές σε μικρές αποστάσεις.
Μετακινήσεις μελισσιών σε αποστάσεις μικρότερες των τριών χιλιομέτρων θεωρούνται απαγορευτικές γιατί οι συλλέκτριες μέλισσες θυμούνται την προηγούμενη θέση της κυψέλης, επιστρέφοντας σε αυτήν με αποτέλεσμα να χαθούν.
Εάν θέλουμε να μετακινήσουμε τις κυψέλες μας σε μικρές αποστάσεις εντός του μελισσοκομείου η καλύτερη λύση είναι να τις μετακινούμε καθημερινά από μισό με ένα μέτρο, μέχρι να φτάσουμε στην θέση που επιθυμούμε.
Μεταφορές σε μεγάλες αποστάσεις
Οι προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούν οι κυψέλες πριν την μεταφορά είναι: να είναι σε καλή κατάσταση χωρίς ανοίγματα και ρωγμές, να συνδέονται και αποσυνδέονται με συνδετήρες γρήγορα και εύκολα. Οι κυψέλες που έχουν κενά πλαίσια θα πρέπει να καρφώνονται ή να μπαίνουν σφήνες ώστε να είναι πιο σταθερές.
Προσοχή στις μεταφορές το καλοκαίρι, απαιτείται καλός εξαερισμός στις κυψέλες.
Φόρτωμα και ταξίδι
Το φόρτωμα των κυψελών γίνεται πάντα το βράδυ όταν οι συλλέκτριες μέλισσες έχουν επιστρέψει. Καλό θα είναι οι μελισσοκόμοι να φορούν άρβυλα και γάντια γιατί υπάρχει κίνδυνος απο φίδια, σκορπιούς και αγκάθια κατά την διαδικασία φορτώματος.
Σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να ξεπερνάμε το ωφέλιμο φορτίο και το επιτρεπόμενο ύψος.
Οι κυψέλες θα πρέπει να είναι καλά δεμένες χωρίς κενά και τοποθετημένες έτσι ώστε να υπάρχει άνεση στην κυκλοφορία του αέρα μεταξύ τους.
Η είσοδος των κυψελών θα πρέπει να είναι γυρισμένη προς την πίσω ή την μπροστά πλευρά της καρότσας.
Πάντα θα πρέπει να υπάρχουν δύο άτομα ειδικά σε μεγάλες διαδρομές για λόγους ξεκούρασης ή σε μια δύσκολη στιγμή.
Το μελισσοκομικό βαλιτσάκι με όλα τα απαραίτητα φάρμακα δεν θα πρέπει να λείπει σε καμία περίπτωση και πάντα φροντίζουμε να ανανεώνουμε το παλιό υλικό.
Καλό θα είναι η επιθεώρηση να γίνει μετά απο 2 με 3 μέρες.
– Εφόσον τελειώσει το ξεφόρτωμα ανοίγουμε τα πορτάκια μετά απο 15′ με 1 ώρα.
– Ελάχιστη χρήση του φακού γιατί προσελκύει τις μέλισσες το βράδυ.
– Σε περίπτωση που κάποιες μέλισσες παραμένουν έξω απο την κυψέλη, τις καπνίζουμε να μπουν μέσα.
– Σηκώνουμε τις κυψέλες ακουμπώντας στο έδαφος μόνο το ένα τακούνι από την πίσω μεριά ώστε να ελέγχουμε αν βρίσκεται κάτι ανεπιθύμητο κάτω από την κυψέλη.
– Προσοχή στις υψηλές θερμοκρασίες γιατί μπορεί να χάσουμε βασίλισσες και μέλισσες.
– Τα σφιχτά μελίσσια είναι πιο επικίνδυνα να σκάσουν.
– Στο κέντρο της καρότσας τοποθετούνται τα αδύνατα μελίσσια και περιφερειακά τα δυνατά.
– Μπορούμε να αφήσουμε πίσω στην αρχική τοποθεσία λίγα απο τα αδύνατα μελίσσια ώστε να ενισχυθούν απο τις ξεχασμένες συλλέκτριες και όταν έχουμε τελειώσει με τη φόρτωση των υπολοίπων επιστρέφουμε και τα μαζεύουμε.. Αφού επιλέξουμε το μέρος που θα εγκαταστήσουμε τα μελίσσια μας και πριν ακόμη τα μεταφέρουμε, νοιαζόμαστε να το θερίσουμε και να το καθαρίσουμε αφαιρώντας τα κομμένα χόρτα και κλαδιά, δημιουργώντας μια αντιπυρική ζώνη γύρω από τις κυψέλες μας. Έτσι δεν θα κινδυνεύουν άμεσα από φωτιά. Ανησυχούμε πάντα και επισκεπτόμαστε τακτικά το μελισσοκομείο μας για να προλάβουμε τυχόν καταστροφές από πυρκαγιές και πλημμύρες. Τοποθετούμε πάντα σε εμφανή σημείο το κινητό μας τηλέφωνο για να μας ειδοποιήσουν για τυχόν πρόβλημα που θα προκύψει. Σε περιπτώσεις απουσίας μας για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των τεσσάρων ημερών λέμε σε κάποιο συγγενικό μας πρόσωπο, φίλο ή συνάδελφο, να επισκέπτεται το μελισσοκομείο μας και να μας ενημερώνει για συμβάντα.

Does the description correspond to the practice applied in your country?
27
0