13. Gennemgå bifamilier under rette vejrforhold

Exchange
denmark
12
0
13. Gennemgå bifamilier under rette vejrforhold


Bifamilier bør gennemgås ved rette vejrforhold. Det vil typisk være på en solskinsdag for bierne kan flyve. Så vil gennemgangen af bifamilien forgå i ro og orden. Nogle gange kan det være nødvendigt at gøre dette på andre tidspunkter, hvilket også kan lade sig gøre, men bierne kan evt. være mere urolig.

Hvornår kan og bør man gå i bierne? Det er et godt spørgsmål som nogle gange konflikter med hvornår biavleren har mulighed for at gennemgå en bifamilie.

Man åbner aldrig en bifamilie op og tager tavler op før den har været på renselses flugt. Åbner du før den har gjort dette, så løber man en åbenlys risiko for at bierne tømmer sig indeni bistadet. Begynder udendørstemperaturen at komme op på de 10 ° C – 12 ° C kan man gå ned i bifamilien hvis det er ”pinedød nødvendigt”. Det kunne være for at se om der er en æglæggende dronning eller om der er en dronelægger.

Man bør gennemgå en bifamilie når temperaturen er behagelig og der er et stille og roligt vejr. Som udgangspunkt vil en bifamilie blive kølet ned når man åbner for bifamilien. Det er problematisk i foråret hvor bifamilien har brug for alt den varme økonomi for at sætte yngel ansætningen i gang. Hvis en bifamilie underafkøles kan det sætte den tilbage i dens udvikling i foråret. Så derfor vent med at gennemse en bifamilie i foråret. Vurder den kun ovenfra og se om den dækker de nødvendige rammer og om foderreservene intakte. Det er en god ide at have en glasplade eller en plexiglas plade som dæksplade. Det giver et godt overblik.

Der er en helt tysk biavlsbevægelse der taler om det tilpassede yngelrum. Nemlig at dronningen skal indsnævres mest muligt for at give den bedste varmeudnyttelse omkring yngellejet. Her vurderes at varme økonomien er alfa og omega for en bifamiliens udvikling i foråret.

Når først foråret og den tidlige sommer har fået fat, kan man fint gennemgå en bifamilie som man næsten har lyst til. Dog er de bedste tider for at gennem gå en bifamilie når der er godt flyvevejr. Det kunne være omkring formiddag og middag hvor der er godt flyvevejr. Det sikrer at trækbierne er godt beskæftiget og de har andet at tænke på at der er en biavler der roder i bifamilien.

De større biavlere har ikke altid mulighed for at vente på det optimale vejr på gennemgang af deres bifamilier eller også er der nogle indgreb der skal gøres. Og derfor gør de det næsten uanset vejret. Man bør da også da tage hensyn til at bierne måske er mere stikke lysne og aggressive.

Dronningeavlere tester faktisk deres biers temperament i dårligt vejr. Det næsten udfordre dem. Derfor er godt avlede dronninger også gode og håndterbar i dårligt vejr. Men lær dine bier at kende og lær hvornår det bliver ”irriterede og stressede”. Kend din bi.

Sikkerheds udstyr

Det er personligt hvor meget sikkerhedsudstyr (læs bidragt og handsker) man ønsker at anvende. Nogle biavlere anvender næsten ingen beskyttelses udstyr. Men når det så er sagt, så bør vi beskytte os bedst muligt for at gennemgangen af en bifamilie forløber sikkert og hurtigt.

Derfor anbefaler vi faktisk at man anskaffer sig en heldragt. Desuden er det en god ide at have handsker hvor bierne ikke kan komme ind imellem handske og ærme. Det samme er tilfældet ved anklerne. Og mærkelig nok, så sker det også at der mellem slår og bidragt altid sniger sig en lille åbning ind. Så var omhyggeligt med at disse steder er lukkede. Det giver fred og ro til at gennemgå bifamilien. Dette især for nye biavlere der ikke har fået stik tidligere.

Does the description correspond to the practice applied in your country?
12
0