32. Anvend den type stadekort der passer til dine behov

At føre stadekort på et eller andet niveau er vitalt for at man kan udvikle ens biavl. At man kan sammenligne fra år til år og man kan sammenligne bifamilier, […]
At føre stadekort på et eller andet niveau er vitalt for at man kan udvikle ens biavl. At man kan sammenligne fra år til år og man kan sammenligne bifamilier, bigårde, behandlingsmetoder osv. At man får nogle ”hårde” data på papir. Så man kan se hvor stort ens erfaringsgrund faktisk er for en ”påstand eller erfaring”. Vi hører ofte biavlere fortælle at de har testet det og det. Men faktisk viser det sig ofte at disse erfaringer mere er opstået i ens ”hoved” end der er sket ved vel gennemførte afprøvninger.
Biavler skal ikke lave videnskabelig dokumentation, men det er vigtigt at de har deres notater der understøtter deres erfaringer. Vi ser ligefrem i nogle tilfælde at biavlere, især nye over dokumentere deres bifamilier. Altså laver noter, som de i praktisk ikke bruger til noget. Så når du laver noter, tænk over hvad du vil bruge dem til.
Vigtigt er at erkende at man ikke huske, selv får bifamilier hvad der skete sidste gang man var i bierne og man ikke huske fra år
til år. Man kan helt sikkert ikke huske i detaljer og drage erfaringer og konklusioner herfra.
Det bliver mere og mere almindeligt at bruge digitale stadekort. Der findes end del på markedet og udviklingen sker hurtigt. Fremtiden bliver jo nok det digitale talegenkendelsesprogram, så man mens man arbejder med ens bistader indtaler ens noter under arbejdet. Det talegenkendelses programmer vi har set, er stadig ikke på et godt nok niveau.
Vi anbefaler det stadekort vi har fremstillet, som er et gør-det-så-simpelt-som-muligt stadekort. Det er gratis og kan findes på www.stadekort.dk. Se mere på: https://www.bthenet.eu/practices/19-for-stadekort-bifamiliens-tilstand-og-avlsarbejde/.
Afsøg internet og se om du kan finde et elektronisk stadekort der passer til dine behov. Bemærk at mange af dem er betalingsstadekort, hvor de er gratis op til f.eks. 5 bistader.
Ellers kan vi anbefaler at bruge det papirstadekort som er fremstillet af Danmarks Biavlerforening. Se også ovenstående link.
Og så findes der jo muligheden for at du laver din egen løsning. Mange anvender og have en sten liggende på taget og afhængig af hvor stenen står eller vender har man selv defineret nogle betydninger her af. Dog går dette at du først i bigården kan se de bifamilier som har specielle behandlingsbehov. Du kan ikke forberede dig hjemmefra.
Tegnestifter anvendes også. De forskellige farver har en betydning og sættes evt. foran på stadet. Vi har i nedenstående også set et tysk tegnestift-stadekort, som vi dog ikke har testet.



