8. Optimer tidspunkt og antallet af besøg i bigården for at undgå stress

Exchange
denmark
11
0
8. Optimer tidspunkt og antallet af besøg i bigården for at undgå stress


Mange biavlere kigger til bierne en gang om ugen i sæsonen. Det man også, men det gælder om at blive så rutineret at man kan nedsætte antallet af gennemsyn, således at bifamilierne ikke bliver for stresset i løbet af en sæson. Men den gyldne regel er at det er bedre at gennemse en bifamilie hvis det er nødvendigt end at lade være.

Gennemsyn af en bifamilie

Bifamlier bør tilses regelsemæssigt. Der er stor forskel på den rutinerede biavler og den nye biavler. Den nye biavler vil have en tendens til at tilse bifamilie en gang om ugen til hver 14. dag. Vi er alle enige om at vi bør kun tilse bifamilierne når det er nødvendigt for ikke at stresse dem. Men vi er også enige om at der er ingen bifamilier der er døde af regelmæssig tilsyn. Snare tvært imod.

Vi tilser især bifamilier for deres sundhedstilstand. Det ville typisk være i starten af sæsonen, hvor man gennemser hele yngellejet for evt. sygdomme. Herefter går det over i en rutine, når man løser andre opgaver i bifamilien. Man har ligesom et halvt øje på eventuelle sygdomme. Vi siger faktisk man ikke kigger efter sygdom, men man fornemmer om bifamilien ikke er i balance. Se næste afsnit.

Som tommelfingerregel: I de varme måneder er et tjek om ugen eller hver 10. dag rettesnoren. Efter fodring er det tilstrækkeligt at observere bierne hovedsageligt udefra: daglig temperatur, polleninput og flyveadfærd hos bierne siger normalt nok om deres tilstand.

Uden for bisæsonen (september – marts) bør du lade dine bier være så meget som muligt. Det bedste tidspunkt på dagen at inspicere er sent om morgenen til tidlig eftermiddag, hvor de fleste bier er ude. Derudover er tidlig eftermiddag det varmeste tidspunkt på dagen, hvilket hjælper med at holde temperaturen i bikuben.

Does the description correspond to the practice applied in your country?
11
0