A szennyező anyagoknak való kitettség elkerülése

Exchange
hungary
1
0
A szennyező anyagoknak való kitettség elkerülése
Item
Apiary, Colony
EU climatic area
Temperate, Sub-tropical
Colony status
Always applicable
Production line
All
Services
Pollination, Environmental, Monitoring, Education
Evaluation
15 Detail

A szennyező anyagok kaptárba való jutásának elsődleges forrása maga a méhész, ezért nagy jelentőséggel bír milyen szerekkel védekezünk a méhekre veszélyt jelentő kórokozók, élősködők ellen. Semmiféle illegális állategészségügyi készítményt nem […]

legális vegyszerek pl. szerves savak
növények ültetése pl. somkóró, bükköny, facélia
saját méhviasz
tiszta eredetű tápanyag kiegészítők pl. cukorszirup, fehérjepótló
1

A szennyező anyagok kaptárba való jutásának elsődleges forrása maga a méhész, ezért nagy jelentőséggel bír milyen szerekkel védekezünk a méhekre veszélyt jelentő kórokozók, élősködők ellen. Semmiféle illegális állategészségügyi készítményt nem szabad alkalmazni!

2

Fontos a megfelelő szerek megválasztása mint például a szerves savak használata.

3

Egyéb gyakorlati technológiai elemek beiktatásával is sokat tehetünk az egyes betegségek megelőzéséért, elkerüléséért pl.: építtetőkeret használata, nyár végi-ősz eleji anyazárás (=mesterségesen létrehozott fiasításmentes állapot), téli zárókezelések is igen fontos szerepet töltenek be ilyen szempontból.

4

Külső forrásból érkező szennyezés főleg növényvédelmi tevékenységből fakad, azon belül is legfőképp a repce (április második fele) és a napraforgó (július első 3 hete) virágzásának idejében.

5

A repce esetében a méhekre ugyan nem veszélyes rovarirtók okozzák a problémát, mert azok nem megfelelő alkalmazásuk miatt a mézek maximális maradékanyag (rovarirtó) tartalma meghaladhatja a megengedett határértéket, ezáltal a mézfogyasztóknak lehetnek esetleges veszélyforrásai. Megoldás lehet ez ellen a gazdákkal történő megfelelő kommunikáció és együttműködés (éjszakai órákban való növényvédelmi kezelés) valamint ha van rá lehetőség a repcéről való elvándorlás annak virágzása időszakában.

6

A napraforgó virágzása idején a valódi problémát a vele egy időben virágzó csemegekukorica okozza, ugyanis ezt a növénykultúrát méhekre káros vegyszerekkel is kezelik. Forróság-aszály idején a méhek egyéb táplálék, fehérje-forrás hiányában ennek látogatására szorulnak.

7

Itt is előnyt jelenthet a gazdákkal ápolt jó kapcsolat és megfelelő kommunikáció, összedolgozás. Azonban maga a méhész is segítheti méheinek szorgos munkáját ha olyan virágzó kultúrát vet a környékre ami jobban vonzza őket, esetleg olyan helyre vándorol velük ahol ilyen növények találhatók pl.: vaddohány, somkóró, bükköny, facélia.

8

Esetleges potenciális szennyezőanyagforrás lehet még a nem ellenőrzött forrásból származó műlépek használata is. Ennek elkerülése végett javasolt a saját viasz használata, fedelezésnél is kizárólagosan a viasz használatával.

9

Nem utolsó sorban fontos szerepet tölt be a szennyezőanyagok elkerülésénél a kizárólag tiszta eredetű, legális összetevőket tartalmazó takarmányok használata pl: lepény, szirup, fehérjepotló.

Elsődleges forrása a szennyezőanyagok bevitelének maga a méhész!
Semmiféle illegális állategészségügyi készítményt sem szabad használni!
Fontos a környékbeli gazdálkodókkal való jó kapcsolat kialakítása!
Ha lehet kerüljük el a repceföldeket virágzás idején.
Csak ellenőrzött forrásból származott műlépet, takarmánykiegészítőt alkalmazzunk.

Rate this practice!
1
0

Leave a Comment

Leave a Question

Leave a Tip