Correct plaatsen van bijenvolken

Best practice
belgium
35
3
Correct plaatsen van bijenvolken


Bij het positioneren van een bijenkast is het belangrijk om met een aantal zaken rekening te houden zoals de richting van de vliegopening, de richting van nabije bijenkasten, de positie ten opzichte van andere bijenkasten, enz.

tafeltje om bijenkast op te plaatsen; of
palet op betonblokken
1

Kies indien mogelijk om de vliegopening van de bijenkast richting het zuidoosten te plaatsen. Zo krijgt de vliegzijde de ochtendzon, maar is de opening beschut voor de hete zonnestralen op het middaguur.

2

Je plaatst de bijenkast best op ongeveer 20-30 cm hoogte van de grond. Dit werkt rugbesparend voor de imker en voorkomt dat de bijen spatwater binnenkrijgen bij hevige regenval.

3

Als je meerdere kasten hebt op één stand, plaats dan niet alle kasten in een rechte rij en in dezelfde richting. Zo voorkom je dat de bijen te veel in andere kasten binnenvliegen. Beter is om 4 bijenkasten in een blok/vierkant op een palet te plaatsen. Zo wijst iedere vliegopening naar een andere richting en heb je veel minder vervliegen van bijen. Als je met varroabodems werkt, moeten deze dan wel aan de zijkant kunnen uitgeschoven kunnen worden i.p.v. langs achteraan.

4

Eventueel kan je speciale herkenningspunten of kleuren op de vliegplank aanbrengen om de bijen in de juiste kast te begeleiden.

Does the description correspond to the practice applied in your country?
35
3