Elegendő hely a tároló helyiségek/munkaszerszámok számára

Best practice
hungary
26
0
Elegendő hely a tároló helyiségek/munkaszerszámok számára


Mézháznak nevezzük azt a méhbiztos épületet, mely nélkülözhetetlen egy méhészet számára. Attól méhbiztos, hogy méhek nem tudnak bejutni, sőt az épületből még esetleges illat sem jut ki (pergetéskor, lépek illata […]

megfelelően kialakított mézház
előkészítéshez és pergetéshez szükséges mézházi eszközök
rendszerező polcok, asztalok
vödrök, takarító eszközök
szerszámok
folyó víz
1

Mézháznak nevezzük azt a méhbiztos épületet, mely nélkülözhetetlen egy méhészet számára. Attól méhbiztos, hogy méhek nem tudnak bejutni, sőt az épületből még esetleges illat sem jut ki (pergetéskor, lépek illata nyár végén).

© Johanna Kóczán
2
© Johanna Kóczán

Elmondható, hogy méhcsaládonként 0,5 m2-es területtel kell számolni a méhesház tervezésekor. Elegendő egy nagy, összenyitott helyiséget kialakítani, majd ezt felosztani különböző szempontok szerint: pergetés, fiókok-, méz-, egyéb eszközök (anyarácsok, aljdeszka, tető, szöktető stb.), üres hordók tárolásához szükséges hely.

3

Egyetlen kivétel ez alól az asztalos műhely, amennyiben a méhész igényt tart erre, érdemes ezt a többi résztől elkülöníteni. Fontos, hogy ez a helyiség fűthető legyen.

4
© Johanna Kóczán

A mézház tárolásának kialakításánál nagy hangsúlyt kell fektetni a munkafolyamatok figyelembe vételére. Helyes sorrend: ajtó-mézesfiók-fedelezés-pergetés-pergetett lépes fiókok-ajtó. A képen fedelező szerzámok láthatók.

5

Fontos a folyóvíz bevezetése és jelenléte is.

© Johanna Kóczán
6
© Johanna Kóczán

Mindezekre azért is kell nagy hangsúlyt fektetni, mert egy főállású méhész legtöbb idejét a méhesházban tölti, mivel a méhekhez már az előkészített fiókokat, eszközöket viszi csak ki, ezzel is segítve saját munkáját.

Fontos a megfelelő tervezés és mézház kialakítás.

Does the description correspond to the practice applied in your country?
26
0