Inspecteren van kolonies tijdens gunstige weersomstandigheden

Exchange
belgium
1
0
Inspecteren van kolonies tijdens gunstige weersomstandigheden


Wanneer de temperatuur hoger is dan 15°C, het zonnig is en je bijen ziet af- en aanvliegen, is het het perfecte weer om een inpectie uit te voeren.

Het opendoen van een bijenkast is een stresserende aangelegenheid voor bijen. Daarnaast beïnvloedt het ook de temperatuur in de kast, die belangrijk is voor de bijen. Zo dient het broednest zo constant mogelijk rond 34,5°C gehouden te worden. Een kast openen kan een grote temperatuurschommeling teweeg brengen.

Doe daarom best geen kasten open en helemaal al geen ramen uit de kamers bij temperaturen lager dan 15°C. In de winter zijn de bijen daarenboven kwetsbaarder en worden ze best niet gestoord wanneer ze in een wintertros zitten. Verder let je erop dat je geen controles uitvoert tijdens regenweer of hevige wind. Wind koelt een open bijenkast sterker af en kan het werken voor jou onaangenaam maken. Best wacht je ook tot de bijen al drie dagen goed vliegweer hebben gehad, zodat ze al hebben kunnen opruimen en weer heel het proces van inhalen en verwerken van voedsel is kunnen starten.

Referentie:

E learning clip voorjaarsonderzoek (youtube.com)

Does the description correspond to the practice applied in your country?
1
0