Keretek megújítása

Exchange
hungary
0
0
Keretek megújítása


a professzionális méhészetekben megkülönböztetünk fészek és méztéri lépeket. A kizárólag méztéri lépek jóval hosszabb ideig maradhatnak termelésben, mint a fészekben használatos lépek. A kizárólag méztéri lépek hasznos időtartamát a keret […]

a professzionális méhészetekben megkülönböztetünk fészek és méztéri lépeket. A kizárólag méztéri lépek jóval hosszabb ideig maradhatnak termelésben, mint a fészekben használatos lépek. A kizárólag méztéri lépek hasznos időtartamát a keret fizikai állapota (drót, lép, faanyag) határozza meg.

Ellenben a fiasításra használt fészekben használt lépeket, ezek cseréje három évente indokolt. Ennek oka, hogy a fiasítás fejlődése során a bebábozódó álcák által szőtt bábingek vékony rétegei folyamatosan szűkítik a viszsejtek belső átmérőjét, mely hosszútávon károsíthatja a méhek fejlődését. Továbbá az egymásra rakódó bábingek elősegíthetik a különböző, méhekre káros kórokozók megtelepedését, felszaporodását.

további nem méhegészségügyi negatív hatás, ha a méhészet a korábban fias lépeket mézeltetésre is használja, ez esetben a sötét lépek elszínezhetik a kereskedelembe inkább világos színben keresett akácmézet.

A lépek selejtezésének legmegfelelőbb időszaka a telelési időszak. Ekkor a telelő méhcsaládoknál a rendelkezésre álló legjobb minőségű kereteket érdemes meghagyni, majd a raktárkészletből a legrosszabb felesleget leselejtezni.

A keretek megújításának időszaka a tavaszi hordás kezdete, ekkor a tél folyamán műlépezett kereteket adjuk be építésre a családoknak. A sikeres építtetéshez ismernünk kell a méhlegelőnket, és a méhcsalád erősségének megfelelő keretmennyiséggel szabad csak bővíteni. Magyarországon egy átlagos évben egy átlagos méhészet kb. 6db NB keretnek megfelelő műlépet tud kiépíttetni méhcsaládonként.

Mint a méhészet minden területén itt is fontos a szakmai tapasztalat és tervezés, a léphiány nagyobb problémát tud okozni a termelés során, mint néhány plusz selejtezésre érett keret.

Does the description correspond to the practice applied in your country?
0
0