Mata och säkerställa att det finns tillräckligt med foder

Exchange
sweden
10
0
Mata och säkerställa att det finns tillräckligt med foder


Bisamhället måste alltid ha tillräckligt med mat att äta. För att säkerställa att samhället har tillräckligt med mat för att överleva en längre period utan blommor att samla nektar från, […]

Matning i specilatillverkad foderlåda ovanpå bisamhället.
© Lotta Fabricius Kristiansen

Bisamhället måste alltid ha tillräckligt med mat att äta. För att säkerställa att samhället har tillräckligt med mat för att överleva en längre period utan blommor att samla nektar från, måste det få extra mat. Detta kan göras på många olika sätt, vanligtvis genom en anordning i bikupan som gör att bina kan samla in, bearbeta och förvara maten i vaxcellerna. Precis som de gör med honung. 

Olika typer av foderanordningar

När biodlingssäsongen går mot sitt slut så är det dags för slutskattning, det vill säga du skördar den sista honungen. I samband med detta ger du bina sitt vinterfoder. Vinterfodret är en sockerlösning som du antingen blandar själv eller köper färdigt (Bifor). Matningen med vinterfoder sker inne i bikupan och kan göras på lite olika sätt. Vilken typ av fodrare som används är helt upp till den enskilde biodlaren. Man kan i grova drag säga att det finns fyra typer av fodrare. Bina accepterar alla.

Foderlåda är, som namnet anger, en låda som ställs på yngelrummet dit bina har tillträde via en passage upp till fodret. De kommer inte direkt ut i fodret och riskerar inte att drunkna i det. Fördelarna med foderlådan är att den rymmer en större volym och att den är enkel. Nackdelen är att den ska förvaras när den inte används.

Vakumfodrare är en hink med tättslutande lock. En liten yta av locket är perforerat vilket gör att när hinken vänds upp och ner bildas det ett undertryck i hinken när bina suger ut fodret genom perforeringen. Hinken ställs upp och ner, direkt på en skiva försedd med ett hål, över yngelrummet. Viktigt att tänka på med denna metod är att ge fodret i god tid innan nattkylan börjar slå till för säsongen. Eftersom låg temperatur på fodret gör att bina får svårt att suga ut det genom perforeringen. En annan risk är också att bina kan täppa igen hålen med vax eller propolis och då kommer de inte åt fodret.

Foderpåse eller öppen hink, här tar man av locket från hinken med foder och ställer den direkt på ramarna inne i kupan. För att inte bina ska drunkna i foderlösningen fylls den med till exempel lecakulor eller halm. Efter någon vecka är allt foder neddraget och hinken kan plockas bort. Du kan även använda samma metod med hjälp av speciella plastpåsar som fästes i en vanlig låda. En bigång upp i lådan skapas av en träskiva som sätts mot lådväggen så att bina får tillträde till fodret. Fördelen är att man använder värmen från bikupan och håller fodret varmt så att det enklare tas ner av bina.

Den traditionella foderanordningen är foderballongen. Den består av en behållare (ballong) som ställs upp och ner i en tillhörande foderkopp som är nersänkt i en täckbräda. I dag är den av plast, förr var den av glas. En fördel är att när du ger bina en liten portion foder åt gången, så hålls yngelsättningen igång vilket gör att det blir gott om vinterbin. Nackdelen är att ballongerna rymmer en mindre mängd foder, vilket medför att det blir många besök i bigården för att fylla på mera foder.

Matning i öppen hink med foder direkt ovanpå bisamhället.
Halm används för att unvika att bin drunknar i fodret.
Alternativ är att mata i foderpåse, på samma sätt.
© Lotta Fabricius Kristiansen
Matning med foderballong
© Lotta Fabricius Kristiansen

Does the description correspond to the practice applied in your country?
10
0