Megfelelő távolság tartása a többi méhészettől

Exchange
hungary
0
0
Megfelelő távolság tartása a többi méhészettől
Item
Apiary, Beehive, Colony
EU climatic area
Cold, Temperate, Sub-tropical
Colony status
Always applicable
Production line
All
Services
Not applicable
Evaluation
15 Detail

Hazánkban a 15/1969. (XI. 6.) MÉM rendelet szabályozza, hová és milyen szabályiok betartásával telepíthetők méhek. Ám nem csak törvényi, mintsem inkább gyakorlati oka van annak, hogy a méhészetektől javasolt a […]

megfelelő jármű
1

Hazánkban a 15/1969. (XI. 6.) MÉM rendelet szabályozza, hová és milyen szabályiok betartásával telepíthetők méhek. Ám nem csak törvényi, mintsem inkább gyakorlati oka van annak, hogy a méhészetektől javasolt a tisztes távolság tartása. Ez jelen esetben többet jelent a rendeletben meghatározottnál.

2

Egyik oka a termelés befolyásolása. Ha túl közel van egymáshoz két méhészet, azok túlterhelhetik az adott méhlegelőt, ráadásul hordástalan időben sem tudnak a méhekkel dolgozni, mert ilyenkor (ez normál esetben július második felétől következik be hazánkban) a nagy méhtömeg miatt szinte lehetetlen kaptárt nyitni. Ráadásul a közelség miatt a rablás veszélye is nagyban megnövekszik.

3

Másik ok a méhegészségügy, mivel a fertőző-betegségek köztük pl. nyúlós-költésrothadásnak melegágya a magas méhsűrűség. A Varroa fertőzöttségi szintje is igen megnövekszik ilyen esetben. A nélkülözhetetlen záró kezelések hatékonysága is csökken magas méhsűrűség esetén. A képen egy amerikai nyúlós költésrothadás kimutatására alkalmas gyorsteszt látható.

4

Az ismeretlen méhész mellé való letelepedés, méhesünk tönkretételéhez is vezethet, ha esetleg a másik méhész hanyag/szaktudás nélkül kezeli méhészetét.

Tartsunk tisztes távolságot más méhészetektől!

Rate this practice!
0
0

Leave a Comment

Leave a Question

Leave a Tip