Méhviasz feldolgozás és újrahasznosítás

Exchange
hungary
0
0
Méhviasz feldolgozás és újrahasznosítás


Komoly műszaki feltételei vannak a műlépgyártásnak így Magyarországon hatóságilag engedélyezett és ellenőrzött műlépüzemekben folyik a méhviasz újrahasznosítása. Több formában is van lehetőség átadni a viaszt a feldolgozónak: 1. a régi […]

Komoly műszaki feltételei vannak a műlépgyártásnak így Magyarországon hatóságilag engedélyezett és ellenőrzött műlépüzemekben folyik a méhviasz újrahasznosítása.

Több formában is van lehetőség átadni a viaszt a feldolgozónak:

1. a régi kötegekből kivágott és kötegelt lépeket

2. a régi viaszt tömbbé olvasztva, szűrve és ülepítve, relatív tisztított formában

Az otthoni viaszolvasztás többféle viaszolvasztó segítségével történhet:

– napviaszolvasztó

– gőzviaszolvasztó

– gőzviaszolvasztó centrifuga

Az ezek segítségével kinyert viaszt egy nagyobb üstben összefőzve, szűrve és ülepítve tisztítják, így adják át a feldolgozónak, azaz a műlépüzemnek.

A viasz forrása lehet a selejt lépek, a méztermelés során keletkező fedelezés és a különböző kaptáron belüli szabadépítmények.

Nagyobb mennyiség esetén (80-100kg) érdemes a fedelezés viaszát külön kezelni, mert ez az egyik legtisztább forrása a megújuló viasznak.

A viasztömböket a műlépüzem szabályozott és ellenőrzött keretek között feldolgozza. Hőkezeléssel fertőtleníti, újra önti és méretre vágja.

A 70/2003. (VI. 27.) FVM rendelet a méhállományok védelméről és a mézelő méhek egyes betegségeinek megelőzéséről és leküzdéséről szóló jogszabály 10-13. §-a tartalmazza a műlépkészítő üzemre vonatkozó előírásokat.

Does the description correspond to the practice applied in your country?
0
0