Optimaliseren van het aantal en moment van kastcontroles

Exchange
belgium
0
0
Optimaliseren van het aantal en moment van kastcontroles


Om te weten hoe het er precies in een bijenkast aan toe gaat en of er risico's zijn, zul je die bijenkast moeten inspecteren. Dit doe je evenwel beter zo weinig mogelijk.

Het aantal keer dat je je kasten opent in een maand kan sterk verschillen naargelang de periode. In het zwermseizoen (doorgaans mei-juni) doe je elke 10 dagen je kasten open om doppen te breken als je aan actieve zwermverhindering doet en in sommige maanden moet je misschien zelfs nooit je kasten opendoen. Buiten het bijenseizoen (september – maart), laat je jouw bijen zoveel mogelijk met rust. Het beste moment van de dag om te inspecteren is van de late voormiddag tot de vroege namiddag, wanneer de haalbijen druk in de weer zijn en vele van hen niet in de kast aanwezig zijn. Ook is de vroege namiddag het warmste moment van de dag, wat helpt de temperatuur binnen de kast op peil te houden.

Best combineer je inspecties met activiteiten die je sowieso uitvoert, zoals varroabehandelingen, honingzolders plaatsen, oogst… Hiervoor is het belangrijk om te plannen wat je wanneer wil doen en genoeg tijd te voorzien om rustig een inspectie uit te voeren voor je bijvoorbeeld de varroabehandeling toepast.

Je beslist best ook op voorhand wat je wil nakijken: Wil je alleen te weten komen of je koningin goed aan de leg is? Dan volstaat het om slechts enkele ramen uit het broednest te inspecteren op zoek naar eitjes, eventueel te combineren met bijvoorbeeld een varroabehandeling en de kast weer dicht te doen.

Referentie:

Beekeeping | Can Inspecting Your Bees Too Often Be Bad For Your Bees? – YouTube

Beekeeping Inspection | 5 Wrong Ways To Inspect Your Hive (youtube.com)

Does the description correspond to the practice applied in your country?
0
0