Osiguravanje prisustva drveća (drugih zaklona) za zaštitu od vremenskih nepogoda

Exchange
croatia
7
0
Osiguravanje prisustva drveća (drugih zaklona) za zaštitu od vremenskih nepogoda
Item
Apiary
EU climatic area
Cold, Temperate, Sub-tropical
Colony status
Always applicable
Production line
All
Services
Pollination, Environmental, Education, Apitourism
Evaluation
13 Detail

Sunce djeluje dobro na razvoj pčelinje zajednice. No, ipak, prejako sunčevo djelovanje tijekom cijelog dana može štetiti. Zbog toga se preporuča pčele smjestiti u sjenu nekog drveća ili raslinja. Sjena drveća je interesantna i u proljeće jer drveće nema puno lišća, pa sunčeve zrake prodiru do pčela. Drveće može djelovati kao zaštita od jakih vjetrova, smanjujući rizik od oštećenja košnica i gubitka pčela skupljačica pri povratku s paše. Osim toga, drveće i druge prepreke mogu djelovati kao prirodni zvučni i vizualni izolatori smanjujući smetnje i stres uzrokovane vanjskim čimbenicima, poput buke. Autohtono medonosno drveće također ima važnu ulogu u promicanju bioraznolikosti i osiguravanju dostupnosti peluda i nektara za pčele.

Praksa

1

– odabrati odgovarajuće vrste drveća koje su prikladne za okoliš pčelinjaka i čine sjenu tijekom najtoplijih dijelova dana

2

– ostaviti dovoljnu udaljenost između drveća i košnica kako bi se osigurala sigurnost i funkcionalnost pčelinjaka

3

– uz prisutnost različitih vrsta drveća, pčele imaju veći izbor izvora prirodne hrane, što može pozitivno utjecati na njihovo zdravlje i preživljavanje

-

Rate this practice!
7
0

3 comments

 • Avatar
  17/07/2023 at 09:26

  Prisutnost niskog drveća je svakako poželjna kod rojenja.
  Pčelari sadite što više medonosnog drveća oko i u svojemu pčelinjaku.

 • Avatar
  rogulja
  01/08/2023 at 11:08

  Zaštita od toplinskog zračenja sunca mnogo je lakša kod stacionarnog pčelarenja, osobito na kontinentu. Kod selećeg je to malo teže a i na obali i otocima to može biti problem. Košnice na suncu prikupe temperature i preko 50 stupnjeva i nije dovoljna samo toplinska zaštita same košnice, potrebni su nekakvi suncobrani ili mreže kako bi se smanjila temperatura i uokolo same košnice. Takvo zasjenjivanje smanjuje temperaturu košnice čak do 10-tak stupnjeva.

 • Avatar
  mgaspare
  01/08/2023 at 18:45

  Sadnjom lovor višnje koja dobro peluda dobije se jako dobro prirodna zaštitna barijera od vjetra…pčelari nedovoljno sade drveće i nisu od neke velike akcije..

Leave a Comment

Leave a Question

Leave a Tip