Pregled pčelinjih zajednica tijekom primjerenih vremenskih prilika

Exchange
croatia
32
0
Pregled pčelinjih zajednica tijekom primjerenih vremenskih prilika


Klinički pregled pčelinje zajednice je najbolje obaviti tijekom sunčanog dana kad je temperatura zraka oko 15 °C, nema vjetra, te ne pada kiša.

Prije otvaranja košnice zbog pregledavanja pčelinje zajednice potrebno je pravilno obući zaštitno pčelarsko odijelo, zatvorene cipele, pčelarski šešir i rukavice.

Preporuča se koristiti dimilicu i gorivo za dimilicu koje blagotvorno djeluje na pčele.

Otvaranju košnice i pregledu zajednice pristupa se sa stražnje strane (suprotnoj strani od leta da se prevenira uznemiravanje pčela koje izlaze i doljeću u košnicu).

Prilikom pregleda pčelinje zajednice potrebno je procjeniti jačinu zajednice i zalihe hrane u košnici (ovisno o terminu pregleda u kalendarskoj godini), prisutnost matice, izgled pčelinjeg legla, te izgled i ponašanje odraslih pčela. Letnu aktivnost pčela procjenjuje se promatranjem pčela na letu. Dio pregleda svakako čini pregled podloške na podnici košnice (posebice u zimskom razdoblju, te po hladnijem vremenu).

© IVANA TLAK GAJGER

NAPOMENA: Praksa se nastavlja i djelomično preklapa s detaljno opisanim praksama pod naslovima: Pravilno postavljanje košnice - pregled pčelinje zajednice i Optimizacija termina pregleda pčelinjih zajednica/broja posjeta pčelinjaku (npr. planiranje u svrhu smanjenja stresa).

Does the description correspond to the practice applied in your country?
32
0