Procjena zaliha hrane u košnici

Exchange
croatia
35
1
Procjena zaliha hrane u košnici


Kod procjene zalihe hrane u košnici moramo obratiti pažnju na ispunjenost bočnih okvira sa medom kao trajniju zalihu, te količinu nektara i peluda. Prije zimskog razdoblja provjerava se debljinu mednog vijenca, tj. mednih kapa na vrhovima okvira iznad legla.

1

Procijena zaliha hrane u košnici provodi se:

– Vaganjem košnice (ili podizanjem stražnjeg dijela košnice)

– Brojanjem mednih okvira i procjenjivanjem njihove popunjenosti

– Uvidom u poziciju pčela / zimskog klupka pčela

2

Ukoliko situacija ne dopušta otvaranje košnice i detaljni pregled, može se koristiti vaga za procjenu količine hrane. Rentabilno i proizvodno pčelarenje podrazumijeva i posjedovanje pčelarske vage. Smatra se da pčelinja zajednica uzimljena na dva LR nastavka s ukupnom težinom (cijela zajednica – puna podnica, nastavci, hranilica, krov) od 30 kg i više sigurno prezimljava zimu po pitanju zaliha meda, odnosno hrane.

© IVANA TLAK GAJGER

Ako se pokaže potreba za preciznijom procjenom hrane u košnici možemo se poslužiti ručnom vagom. Maknemo krov i zavežemo gurtnu oko košnice, te s ručnom vagom koju zakvačimo za gurtnu izvažemo zajednicu u košnici. Ovisno o proizvođaču košnica i vrsti drveta – podnica, dva nastavka s praznim okvirima i hranilica imaju oko 20 do 24 kg. Od ukupne izvagane težine odbiju se mehanički dijelovi (košnica) i ostalo su pčele, leglo, fermentirana pelud i med. Također, svaki pčelar može za sebe izvagati svoju praznu košnicu čime se postiže preciznije vaganje meda i sama procjena zaliha hrane u košnici.

© IVANA TLAK GAJGER
3

Ako se klupko pčela / pčele povuku skroz na zadnji dio košnice to je znak da je u košnici hrana pri kraju ili je više nema, te je potrebno dodati hranu (pogača ili šećerni sirup – ovisno o godišnjem dobu).

NAPOMENA: pčelarska praksa se nastavlja i djelomično preklapa s praksom detaljno opisanom pod naslovom „Prihranjivanje pčelinjih zajednica i provjera količine hrane u košnici“.

Does the description correspond to the practice applied in your country?
35
1