Túlzott nedvességnek és szélnek kitett területek kerülése

Best practice
hungary
24
0
Túlzott nedvességnek és szélnek kitett területek kerülése


A nedvesség jelenléte mind a méhekre, mind a kaptárra káros hatással van. A méheknél nagyobb eséllyel alakulnak ki gombás betegségek, a kaptárak penészesednek és mindezekkel együtt kedvezőtlen teleltetés szempontjából is. […]

fák ültetéshez
1

A nedvesség jelenléte mind a méhekre, mind a kaptárra káros hatással van. A méheknél nagyobb eséllyel alakulnak ki gombás betegségek, a kaptárak penészesednek és mindezekkel együtt kedvezőtlen teleltetés szempontjából is.

© Johanna Kóczán
2
© Johanna Kóczán

A szél ugyanolyan külső korlátozó tényező mint a hőmérséklet. A huzatos hely nagyban csökkenti a hőmérsékletet ami mind teleltetés, mind pedig tavaszi fejlődés szempontjából igen hátrányos (télen több energia a méheknek fenntartani a megfelelő belső kaptári hőmérsékletet, tavasszal pedig több hordásból kieső napot eredményez).

3

A nedvesség elleni védekezésnél figyelni kell először is a kaptárak elhelyezésére, amennyiben lehet előnyben kell részesíteni a szárazabb területeket ahova nem gyűlik össze az esővíz. Válasszunk inkább domboldalt mintsem a vízgyűjtő területeket. A kaptárak megfelelő szigetelése is fontos, hogy megfelelően védjük az esőzések idején.

© Johanna Kóczán
4
© Johanna Kóczán

A széllel szembeni védekezésnél vegyük figyelembe az adott terület jellemző széljárását, a szélfolyósók kialakulásának megelőzésére ültessünk fákat, erdősávokat vagy valamilyen fizikai eszközzel akadályozzuk a szél útját a kaptárak irányába.

Vegyük figyelembe az adott terület környezeti adottságait!

Does the description correspond to the practice applied in your country?
24
0