Veilige afstand bewaren van huizen en dorpen

Best practice
belgium
26
0
Veilige afstand bewaren van huizen en dorpen


Zorg ervoor dat de bijenstand zich op een veilige afstand bevindt van omliggende huizen, zodat andere mensen zeker geen last ondervinden van de aanwezigheid van bijen.

1

Een keuze maken voor een bijenstand locatie is afhankelijk van de omgeving. Op sommige plaatsen is het geheel verboden om bijenkasten te houden. Hiervoor ga je best eens informeren bij je lokale imkersvereniging of bij de gemeente.

2

Voor de wetgeving rond het plaatsen van bijenkasten wordt er verwezen naar het Veldwetboek van 7 oktober 1886 in artikel 88, 7°. Hierin staat dat er minimum 20 meter afstand moet zijn tussen de vliegopening van de bijenkast en de buitendeur van de woning of de openbare weg. Als er een volledige dichte beschutting van meer dan 2 meter hoog aanwezig is, dan wordt deze afstand herleid tot 10 meter.

3

Bij het kiezen van de bijenstand locatie moet er ook rekening gehouden worden met de draagkracht van het omliggende gebied.

4

Indien de buren een zwembad of zwemvijver hebben, zorg er dan zeker voor dat er dichtbij de bijenkasten een waterbron aanwezig is voor de bijen. Zo creëer je al minder kans dat de bijen mensen gaan lastigvallen nabij een zwembad of zwemvijver.

5

Bij het plaatsen van bijenkasten in de buurt van andere woningen is het aangeraden om eens met de buren te praten en hen te informeren. Het grote publiek weet niet veel over honingbijen. Hoogstwaarschijnlijk zijn mensen al eens door een wesp gestoken, en daardoor verwachten ze problemen met elke soort bij en krijgen ze ook schrik van bijen. Een goede communicatie met de buren is zeker al een goed begin.

6

Wanneer je kiest voor een bijenstand in de buurt van andere woningen, is het aangeraden om zeker met zachtaardige bijen te gebruiken. Probeer bijenvolken te kopen bij imkers waarvan je weet dat ze zachtaardige bijen hebben.

7

Hou er rekening mee dat de bijen in de eerste 10 meter voor de kast zich ontlasten in de vorm van bruingele vlekjes. Zorg er dus voor dat je eigen vers gewassen witte lakens en die van de buren niet onder een vliegautostrade van bijen hangen.

8

Als alternatief kan er ook gekozen worden om de bijenkasten op een dak te plaatsen, zo hebben de buren er ook minder last van op hun terras.

Referentie: https://www.honeybeevalley.eu/assets/img/algemeen/Output/ED_Initiatie_imkeren_webresolutie.pdf

Does the description correspond to the practice applied in your country?
26
0