Voorziening van opbergruimte op de bijenstand

Best practice
belgium
18
2
Voorziening van opbergruimte op de bijenstand


Zorg ervoor dat er op de bijenstand een opbergruimte is voorzien om materiaal veilig in op te bergen.

Tuinhuis, container, aanhangwagen,...
Degelijk slot
1

Het is ideaal om op de bijenstand een opslagruimte te hebben waarin materiaal kan worden gestockeerd. Met materiaal wordt er bedoeld: extra rompen, bodems, ramen, enz. Dit zorgt ervoor dat er minder moet worden gesleurd met extra materiaal van de plaats waar een voertuig kan achtergelaten worden tot aan de bijenstand.

2

Het plaatsen van een opslagruimte is afhankelijk van het aantal imkersjaren, het aantal bijenvolken op een bijenstand en welke activiteiten worden uitgevoerd op de bijenstand. Als er veel kasten op de bijenstand staan, is een opbergruimte aangeraden. Dit omdat al het nodige extra materiaal niet altijd kan vervoerd worden in 1 rit naar de bijenstand. Dus een goede opbergplaats spaart veel heen en weer rijden uit. Maar ook bij bijen in de eigen tuin is een opbergruimte geen overbodige luxe.

3

Het is zeer belangrijk dat de opbergruimte waterdicht is en op slot kan om diefstal te vermijden. Probeer ervoor te zorgen dat er geen openingen in de opbergruimte zijn om bijvoorbeeld de aanwezigheid van de wasmot, knaagdieren, vogels of vleermuizen te vermijden. Vermijd de aanwezigheid van chemische producten en bronnen van rook in de ruimte. Zorg voor een algemene hygiëne in de opbergruimte.

4

De opbergruimte kan bijvoorbeeld een tuinhuisje of container (die afgesloten kan worden) of afsluitbare aanhangwagen zijn.

5

Materiaal dat nodig is om honing te oogsten wordt beter ver genoeg van de bijenstand geplaatst zodat er een totale afwezigheid is van bijen tijdens de verdere verwerking van de honing.

Referentie: https://www.honeybeevalley.eu/assets/img/algemeen/Output/ED_Initiatie_imkeren_webresolutie.pdf

Does the description correspond to the practice applied in your country?
18
2