Zagotavljanje zadostne razdalje od čebelnjaka/stojišča do naselji/javnih mest

Best practice
slovenia
26
0
Zagotavljanje zadostne razdalje od čebelnjaka/stojišča do naselji/javnih mest


Zagotavljanje zadostne razdalje med čebelnjaki ali čebeljimi stojišči ter naselji ali javnimi površinami je pomembno za zagotavljanje varnosti in dobrih odnosov med čebelarji in prebivalci.

Praksa

1

Zagotavljanje zadostne razdalje med čebelnjaki ali čebeljimi stojišči ter naselji ali javnimi površinami je pomembno za zagotavljanje varnosti in dobrih odnosov med čebelarji in prebivalci. Pravilna lokacija čebelnjakov je ključna, da se zmanjša možnost konfliktov in prepreči morebitne neugodnosti zaradi čebeljih aktivnosti.

Razdalja med čebelnjakom in naseljem je odvisna od več dejavnikov, vključno z lokalnimi predpisi, prostorskimi omejitvami in okoljskimi razmerami. V Sloveniji se običajno upošteva priporočilo, da naj bi bil čebelnjak oddaljen od naselja vsaj 200 metrov. Ta razdalja omogoča, da se prepreči neposreden stik med čebelami in ljudmi ter zmanjša tveganje za morebitne pike ali alergijske reakcije.

© Peter Kozmus
2

Poleg razdalje med čebelnjaki in naselji je pomembno upoštevati tudi razdaljo do javnih površin, kot so šole, vrtci, parki, trgovski centri in podobno. Ta razdalja se lahko razlikuje glede na lokalne predpise in uredb. Namen zagotavljanja zadostne razdalje je preprečiti morebitne težave ali strahove med prebivalci, ki se lahko pojavijo zaradi bližine čebel.

V izogib morebitnim težavam je priporočljivo vzdrževati primerno razdaljo med čebelami in naseljenimi prostori / javnimi potmi v skladu z dobro čebelarsko prakso.

3

V primeru krajših razdalj je potrebno namestiti fizično oviro (ograjo ali živo mejo), ki čebele preusmerja v višino, da za ljudi in otroke ne predstavljajo nevarnosti.

© Peter Kozmus
3

Redni pregledi čebeljih družin v panjih, uporaba dobrih čebelarskih praks in pravilno ravnanje s čebelami zmanjša tveganje za neželene interakcije s človekom.

© Peter Kozmus
4

Pomembno je tudi stalno informiranje in izobraževanje lokalnega prebivalstva o čebelarjenju in čebelah v naseljih ter o urbanem čebelarjenju, ter kako se obnašati v bližini čebel, da se zmanjšajo možnosti za neželene dogodke.

Does the description correspond to the practice applied in your country?
26
0