A méhészet szezonális áthelyezése

Best practice
hungary
26
0
A méhészet szezonális áthelyezése


Téli időszakban teleltetni a folyamatos hideg széltől, esőtől védett helyeken optimális. Napfénynek kitett, időszakosan felmelegedő, majd lehűlő helyek nem támogatottak. Ezt pincézéssel (kaptárak pincehőmérsékletre helyezésével), vagy hűtőkonténerek letelepítésével lehetne biztosítani […]

Megfelelő teherbírású platós gépkocsi
1

Téli időszakban teleltetni a folyamatos hideg széltől, esőtől védett helyeken optimális.

© Johanna Kóczán
2
© Johanna Kóczán

Napfénynek kitett, időszakosan felmelegedő, majd lehűlő helyek nem támogatottak.

3

Ezt pincézéssel (kaptárak pincehőmérsékletre helyezésével), vagy hűtőkonténerek letelepítésével lehetne biztosítani az egyenletes hőmérsékletet és páratartalmat.

© Johanna Kóczán
4
© Johanna Kóczán

Tekintettel kell lenni a kaptárakban télen fokozottan képződő kondenzvíz felfogására, elvezetésére (nedvszívó anyagok kaptárba helyezésével, száraz környezeti helyek biztosításával). Fontos a felső kijáró biztosítása, ahol a párás levegő távozni tud. Ha csak alul van kijárónyílás, akkor is érdemes a kijáró felén (nem átellenben, mert a huzatot nem szeretik a méhek) a falnál hagyni szellőző nyílást.

5

Amennyiben röpkörzeten belül vándoroltatunk, minden második kaptárt vigyünk csak át egy alkalommal, így a visszajáró méhek be tudnak kéredzkedni. Az áthelyezett családok kijáróját takarjuk el egy újságlappal, amin átmegy a levegő, de idő kell, míg kirágják, ezután újra betájolnak, nem mennek vissza az eredeti helyükre.

Does the description correspond to the practice applied in your country?
26
0