Diefstal en vandalisme van bijenvolken voorkomen

Best practice
belgium
22
0
Diefstal en vandalisme van bijenvolken voorkomen


Zorg ervoor dat de bijenstand goed beveiligd is om diefstal of vandalisme te vermijden door de bijenkasten uit het zicht te plaatsen of een omheining te voorzien.

Nep/wild camera's
Omheining met degelijk slot
1

Probeer de bijenkasten zoveel mogelijk uit het zicht te plaatsen om te voorkomen dat ze gestolen of vernield worden. De bijenkasten mogen niet zichtbaar zijn vanop de straat.

2

Als alternatief kunnen de bijenkasten op een dak geplaatst worden. Hierdoor staan ze uit het zicht en zijn ze minder bereikbaar.

3

Zorg ervoor dat de bijenstand niet toegankelijk is voor iedereen. Bijvoorbeeld als de bijenstand langs een wandel- en/of fietspad ligt, zorg voor een omheining dat op slot kan.

4

Als de bijenstand zich op een grasland bevindt, zorg ervoor dat grotere dieren (bv. paarden, runderen,…) de bijenkasten niet kunnen beschadigen (bv. een duw geven) door er een omheining rond te plaatsen.

5

Indien gelegitimeerd kunnen er camera’s op de bijenstand geplaatst worden. Dit kunnen bijvoorbeeld wildcamera’s zijn die beweging detecteren (deze camera’s zijn ook iets minder duur). In een situatie waarbij er diefstal of vandalisme wordt vastgesteld aan je bijenkasten, zijn de beelden van deze camera’s niet rechtsgeldig dus deze beelden kunnen niet gebruikt worden als bewijsmateriaal bij de politie. Een goedkopere optie is om nepcamera’s te plaatsen die op zich al een deel van de nieuwsgierige mensen zou moeten afschrikken.

6

Indien de kasten op een openbaar terrein staan, zorg ervoor dat de bijenkasten gemerkt zijn met naam en contactgegevens.

7

Vermijd het plaatsen van borden die de aandacht naar de bijenkasten trekken. Door er bijvoorbeeld op te vermelden dat er belangrijke koninginnen in het kader van wetenschappelijk onderzoek in zitten, trek je imkers aan die eveneens interesse hebben in deze interessante moeren.

8

Als er digitale meetsystemen aanwezig zijn bij de bijenkasten probeer die dan zo goed mogelijk te verbergen en zorg er ook voor dat deze systemen een alarm geven bij diefstal.

9

Zoals bij grote en kleine huisdieren kunnen koninginnen ook gechipt worden. Dit gebeurt met een digitale (RFID) chip voorzien van een digitale unieke code.

Does the description correspond to the practice applied in your country?
22
0