Een gepast aantal bijenvolken houden

Best practice
belgium
36
1
Een gepast aantal bijenvolken houden


Zorg voor een juist aantal bijenkasten op je stand door rekening te houden met de grootte van het drachtgebied.

Bijenvriendelijke planten of bloemenmengsel
1

Bij het plaatsen van een aantal bijenkasten op een stand moet er rekening gehouden worden met het drachtgebied. Indien er niet voldoende drachtplanten aanwezig zijn voor het aantal  bijenkasten, moet het aantal volken gereduceerd worden of moeten er extra aanplantingen en/of zaaiingen georganiseerd worden. Dit kan in samenwerking met de gemeente en/of de lokale imkervereniging.

2

Extra drachtgebied kan ook gecreëerd worden in samenwerking met landbouwers, jager of natuurverenigingen die rond hun land, aan de bosrand en in parken bijenvriendelijke planten zaaien.

3

Er kunnen ook afspraken gemaakt worden met de lokale groendienst om tijdens de drachtrijke maanden zo weinig mogelijk te maaien.

4

Indien er toch onvoldoende dracht aanwezig is (zelfs na inspanningen van extra aanplantingen), moet het aantal bijenkasten toch verminderd worden om ervoor te zorgen dat elke kast voldoende voedsel kan verzamelen.

5

Zorg er voor dat er voldoende water te vinden valt in de omgeving. Wanneer dit niet het geval is, dan kan je zelf bijvoorbeeld een emmer water of een bijenkroeg dichtbij de kasten plaatsen.

Does the description correspond to the practice applied in your country?
36
1